Bröd i gjutjärnsgryta

Bröd i gjutjärnsgryta.

Publicerat:

Läckert bröd som tillreds i gjutgärnsgryta.

Ingredienser

20portioner

  • 260g
    rostat rågmjöl
  • 660g
    vatten
  • 350g
    rågsurdeg
  • 620g
    vetemjöl, special eller liknande
  • 50g
    pumpakärnor, rostade
  • 35g
    salt

Så lagar du

Dag 1

1. Rosta pumpakärnorna tills de fått lite färg i 210 grader (ca 6–12 minuter).

2. Sprid ut rågmjölet på en plåt med bakplåtspapper och rosta det på 210 grader i ca 15–20 minuter.

3. Rör i mjölet lite då och då tills de fått en mörkare ton.

4. Låt rågmjölet svalna och blanda det med vetemjölet, surdegen, vattnet i en degblandare i ca 10 minuter (om du knådar för hand så knåda tills bra gluten uppstår). Tillsätt sedan salt och rostade pumpakärnor och blanda på låg hastighet i ytterligare ca 3–4 minuter.

5. Lägg degen i en inoljad (raps- eller solrosolja) plastlåda med lock i 45 minuter.

6. Stöt och vik degen och låt den ligga ytterligare 45 minuter i lådan.

7. Stöt och vik degen en gång till och låt degen ligga i lådan i 40 minuter.

8. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bord och forma försiktigt två limpor utan att stöta ur luften.

9. Lägg degen i två mjölade korgar (eller korgar försedd med duk).

10. Låt korgarna med degarna stå i kylen minst 24 timmar eller helst ca 36 timmar.

Dag 2

1. Sätt en gjutjärnsgryta med lock i ugnen på 250 grader minst 45 minuter före användning.

2. Vänd ut degen på ett bakplåtspapper med ca måtten 30x30 cm.

3. Snitta önskat mönster i brödet med en vass kniv eller ett rakblad.

4. Ta ut grytan ur ugnen och lyft med hjälp av bakplåtspappret ner degen i grytan. Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen.

5. Sänk temperaturen till 225 grader och grädda brödet i grytan i ca 45–50 minuter.

6. Lyft ur brödet ur grytan och ställ det på ett ugnsgaller.

7. Fortsätt att grädda brödet i ugnen i ca 10–15 minuter.

8. Tänk på att placera grytan i ugnen igen om du vill grädda det andra brödet.

Dela det här receptet med dina vänner!