Brödpudding med vaniljsås

upplagd dessert och vinbär

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassiskt engelsk rätt som blir en rik och matig dessert. Dessutom ett utmärkt sätt att använda bröd som blivit gammalt och tråkigt.

Ingredienser

6portioner

  • 200g
    vitt bröd
  • 2
    ägg
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • 1dl
    standardmjölk
  • 50g
    smör
  • 120g
    strösocker
  • 15g
    muscovadosocker
  • ½tsk
    krossade kardemummakärnor
  • 4cl
    rom eller konjak (beroende på smak)
  • 1krm
    salt
  • 50g
    russin
  • 1
    mango, skalad och tärnad
  • 1msk
    limesaft
  • rivet skal av en lime

Vaniljsås

  • 0,5
    vaniljstång
  • 2dl
    vispgrädde
  • 40g
    strösocker
  • 2
    äggulor

Så lagar du

Brödpudding

1. Lägg russinen i blöt med romen eller konjaken, det rivna limeskalet och mjölken i kylen i ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 185 grader. Skär brödet i 2 cm kuber. Skär mangon i ca 1 cm kuber.

3. Vispa ihop grädde, ägg och salt till en smet.

4. Smält smör, socker, muscovadosocker, limesaft i en kastrull. Tillsätt kardemumma och låt det koka under omrörning i ca 3 minuter. Låt svalna.

5. Tillsätt russin, mango, bröd, och äggsmeten. Vänd runt smeten så att brödbitarna blir ordentligt marinerade.

6. Häll upp puddingen i önskad ugnsfast form och grädda formen/formarna på 185 grader i ca 20-30 minuter eller tills smeten ”stannat”.

Vaniljsås

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull tillsammans med grädden, lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).

2. Koka upp vanilj och grädde och låt dra i ca 20 minuter. Vispa äggulor och socker fluffigt.

3. Koka på nytt upp grädden och vaniljen och häll den under omrörning över sockret och äggulan.

4. Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen och koka upp under ständig omrörning tills första bubblan visar sig. Häll direkt såsen genom en sil (för att få bort eventuella ägg klumpar) ner i en kall bunke.

5. Lägg tillbaka vaniljstången i såsen och låt den ligga där och ”dra”. Ställ såsen i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!