Brunsviger – kaka med farinfyllning

Mjuk kaka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den danska kakan Brunsviger bjuder på sockersöta överraskningar med sin farinsockerfyllning som rinner ner i kakan under gräddning. Den är enkel att baka och räcker till många!

Ingredienser

8portioner

Deg

  • ¼liter
    helmjölk (minst 3,5% fett)
  • 50g
    jäst
  • 100g
    mjukt smör
  • 2msk
    socker
  • 1tsk
    salt
  • 1nypa(or)
    kardemumma
  • 4st
    ägg
  • 600–650g
    vetemjöl
  • neutral olja för att smörja långpannan

Fyllning

  • 200g
    smör
  • 200g
    farinsocker

Så lagar du

1. Värm mjölken till ca 50°. Knåda jäst, ägg, mjölk, socker, kardemumma, salt och ¾ delar av mjölet. Använd gärna bakmaskin.

2. Tillsätt det mjuka smöret och resten av mjölet. Rör om tills du får en slät och mycket smidig deg. Det är viktigt att inte använda för mycket mjöl – degen bör vara något flytande.

3. Smörj en stor bakplåt med neutral olja och stjälp över degen på bakplåten. Låt degen vila i 5 minuter innan du sprider ut den, så att den fyller hela formen. Låt degen jäsa 1 timme.

4. Smält samman smör och farinsocker, på svag värme i en liten kastrull. Blandningen måste vara sammanvärmd till en enhetlig massa innan den sprids över den jästa degen.

5. Tryck djupa hål i degen så att fyllningen rinner ner i hålen. Låt degen jäsa ytterligare 15 minuter. Grädda den sedan i ugnen på 200° i ca 30-35 minuter.

Gräddningstiden kan variera, beroende på vilken form och ugn du använder.

Dela det här receptet med dina vänner!