Brynt rotselleri med citronaioli och laxrom
Publicerat:
2017-04-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stmedelstor rotselleri, 600-700 g
- smör att bryna i
- salt
- nymalen vitpeppar
Citronaioli
- 2stäggulor
- 1tskdijonsenap
- 2msksaft av pressad citron
- 2 ½dlrapsolja
- 1-2stvitlöksklyftor
- 1tskfinrivet citronskal
- salt och vitpeppar
Till servering
- finskuren grönsallad
- 100-120glaxrom
- dillvippor
Så lagar du
1. Börja med aiolin, det är bra om alla ingredienser har samma temperatur. Vispa äggulorna med senap och citronsaft. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle, vispa rejält så det inte skär sig. Tillsätt finhackad vitlök och citronskal, smaka av och ställ svalt.
2. Ansa och skala rotsellerin. Skär den i 1,5 cm tjocka skivor på höjden. Koka skivorna nätt mjuka i 5–7 min, de ska vara fasta i mitten. Spola i kallt vatten och låt rinna av väl.
3. Inför servering: Skär sellerin i 16 liksidiga stavar. Bryn dem i smör, salta och peppra lätt. Lägg upp finskuren sallad på fyra tallrikar, lägg fyra selleristavar som en kvadrat ovanpå. Toppa med en generös klick aioli, laxrom och dill.
Dryckestips
Vitt vin
2016 Dreissigacker Riesling Organic Trocken, Tyskland
Nr 2294, 109 kr
eller
2016 Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc, Nya Zeeland
Nr 2529, 121 kr
Alkoholfritt vitt vin
2016 Jacob’s Creek Unvined Riesling, Australien
Nr 1935, 59 kr