Brynt rotselleri med citronaioli och laxrom

Brynt rotselleri med citronaioli och laxrom.

Publicerat:

Tillagningstid:

En genialt enkel förrätt där den rustika sellerin och lyxiga rommen lyfter tillsammans. Går bra att förbereda fram till att sellerin ska brynas. Du kommer att få aioli över, den håller några dagar i kylen.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    medelstor rotselleri, 600-700 g
  • smör att bryna i
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Citronaioli

  • 2st
    äggulor
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 2msk
    saft av pressad citron
  • 2 ½dl
    rapsolja
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • 1tsk
    finrivet citronskal
  • salt och vitpeppar

Till servering

  • finskuren grönsallad
  • 100-120g
    laxrom
  • dillvippor

Så lagar du

1. Börja med aiolin, det är bra om alla ingredienser har samma temperatur. Vispa äggulorna med senap och citronsaft. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle, vispa rejält så det inte skär sig. Tillsätt finhackad vitlök och citronskal, smaka av och ställ svalt.

2. Ansa och skala rotsellerin. Skär den i 1,5 cm tjocka skivor på höjden. Koka skivorna nätt mjuka i 5–7 min, de ska vara fasta i mitten. Spola i kallt vatten och låt rinna av väl.

3. Inför servering: Skär sellerin i 16 liksidiga stavar. Bryn dem i smör, salta och peppra lätt. Lägg upp finskuren sallad på fyra tallrikar, lägg fyra selleristavar som en kvadrat ovanpå. Toppa med en generös klick aioli, laxrom och dill.

Dryckestips

Vitt vin
2016 Dreissigacker Riesling Organic Trocken, Tyskland
Nr 2294, 109 kr

eller

2016 Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc, Nya Zeeland
Nr 2529, 121 kr

Alkoholfritt vitt vin
2016 Jacob’s Creek Unvined Riesling, Australien
Nr 1935, 59 kr

Dela det här receptet med dina vänner!