Brynt smörkaka med rostad vit choklad och hjortronsorbet

Brynt smörkaka med rostad vit choklad och hjortronsorbet

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakerna gifter sig fint i den här desserten – brynt smör med rostad choklad, kombinerat med hjortron! Vill du prova på att laga en annan av komponenterna som vi serverade i tävlingen, delar vi receptet på hjortronmarmelad.

Ingredienser

4portioner

Brynt smörkaka

  • 60g
    äggvita
  • 60g
    florsocker
  • 25g
    vetemjöl
  • 25g
    mandelmjöl
  • 15g
    honung
  • 1g
    bakpulver
  • 1g
    salt
  • 60g
    brynt smör
  • 100g
    vit choklad

Hjortronsorbet

  • 1 1/3dl
    socker
  • knappt 1,3dl
    vatten
  • ca 0,3dl
    honung
  • ca 250g
    färska eller frysta hjortron
  • 1tsk
    vodka

Så lagar du

Smörkaka

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Blanda äggvita, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, honung, bakpulver och salt.
  3. Låt smöret svalna till 50 grader och vispa ner i smeten.
  4. Bre ut smeten i en långpanna, så tjock som du vill ha den. (Vi gjorde en tunn kaka.)
  5. Grädda kakan ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Rosta vit choklad: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  7. Riv chokladen grovt, lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt i ugnen. Rosta ca 5 minuter, tills den fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna.

Hjortronsorbet

  1. Koka en sockerlag på socker och vatten. Låt småputtra lite så det blir en aning simmigt.
  2. Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan i honung.
  3. Mixa hjortronen. Häll dem genom en sil för att bli av med frön och hårda bitar.
  4. Blanda hjortronen med sockerlagen.
  5. Blanda i lite vodka precis innan du ska hälla den i glassmaskinen. Kör den tills du har en krämig fin sorbet.
  6. Montering: Stansa ut en bit av kakan, lägg en kula sorbet ovanpå kakan och strössla över choklad.

 

Hjortronmarmelad (bonusrecept)

150 g färska eller frysta hjortron
2 stora gelatinblad
½ kvist färsk rosmarin
1 ½ dl syltsocker
skalet av en tvättad ekologisk ½ citron

  1. Blötlägg gelatinbladen.
  2. Blanda rosmarin, hjortron och socker i en kastrull. Låt koka långsamt ca 15 minuter.
  3. Riv i det yttersta skalet av citronen, blanda och koka upp igen.
  4. Ta bort från plattan, ta ur rosmarinkvisten och lägg i gelatinet. Rör om väl tills gelatinet smälter.
  5. Smörj en pralinform i silikon (vi använde en hjortronformad!) med olja, häll i marmeladen och ställ in i frysen.
  6. Ta ur marmeladen och skölj försiktigt bort oljan från den med kallt vatten.

Dela det här receptet med dina vänner!