Buddha bowl

Tillagningstid:

Grönsaker och nötter i en skål och en gaffel i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att servera mat som ”bowls” började bli poppis får några år sedan. Framför allt för att på ett vackert sätt servera ett nyttigt mål mat med mycket färg och grönsaker upplagda var för sig. Att det fått namn från Buddha beror eventuellt på att profeten Buddha bar sin skål ris när han gick omkring och där han kom förbi fyllde bybor på med olika grönsaker som de hade hemma. Det är också ett matkoncept som är vanligt bland annat i Bali. Vackert, nyttigt och gott är det i alla fall!

Ingredienser

2–3 portioner

  • 2 dl
    matvete, men valfri typ av ris går också bra

Valfria grönsaker

  • morötter
  • polkabetor
  • grönkål
  • edamamebönor
  • avokado
  • kikärtor, kokta

Nötter och frön

  • cashewnötter, rostade
  • pumpafrön, rostade
  • solrosfrön
  • sesamfrön

Dressing

  • 1 msk
    ingefära, finriven
  • 1
    apelsin, skalet
  • ½ dl
    apelsinjuice, färskpressad
  • 1 msk
    sesamolja
  • 1 tsk
    honung
  • 2 msk
    olivolja
  • flingsalt och svartpeppar

Så lagar du