Buncha – Vietnamesisk soppa

Tid:

En blå skål full av fläskkarré, köttbullar, persilja och lime på ett träbord.

Tid:

En kall vietnamesisk soppa med ursprung i Hanoi. Fläskkarrén och fläskfärsbullarna grillas gärna på grill, men kan också köras i ugnen på grillvärme. Rätten äts rumstempererad.

Ingredienser

4 portioner

Fläskkarré

  • 500 g
    benfri fläskkarré, i 1 cm strimlor
  • 2 msk
    färsk ingefära, hackad
  • 3 msk
    fisksås
  • 2 msk
    risvinäger

Fläskfärsbullar

  • 500 g
    fläskfärs
  • 2
    schalottenlökar, finhackade
  • 2
    salladslökar, fint strimlade
  • 1 klyfta(or)
    vitlök
  • ¾ dl
    färsk koriander, hackad
  • 2 msk
    fisksås

Buljong

  • 1 liter
    vatten
  • 1 dl
    fisksås
  • 1 dl
    risvinäger
  • 1 dl
    rårörssocker
  • 2-3
    små torkade chili, krossade eller piri piri
  • 2 klyfta(or)
    vitlök, finhackade

Tillbehör

  • några salladsblad, gärna en krusig sort
  • 1 kruk(or)
    mynta
  • 1 kruk(or)
    koriander
  • 4-5
    salladslökar, strimlade
  • 100 g
    böngroddar
  • 250 g
    platta breda risnudlar
  • 2
    lime, klyftade

Så lagar du