Buncha – Vietnamesisk soppa

En blå skål full av fläskkarré, köttbullar, persilja och lime på ett träbord.

Publicerat:

Tillagningstid:

En kall vietnamesisk soppa med ursprung i Hanoi. Fläskkarrén och fläskfärsbullarna grillas gärna på grill, men kan också köras i ugnen på grillvärme. Rätten äts rumstempererad.

Ingredienser

4portioner

Fläskkarré

  • 500g
    benfri fläskkarré, i 1 cm strimlor
  • 2msk
    färsk ingefära, hackad
  • 3msk
    fisksås
  • 2msk
    risvinäger

Fläskfärsbullar

  • 500g
    fläskfärs
  • 2
    schalottenlökar, finhackade
  • 2
    salladslökar, fint strimlade
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ¾ dl
    färsk koriander, hackad
  • 2msk
    fisksås

Buljong

  • 1liter
    vatten
  • 1dl
    fisksås
  • 1dl
    risvinäger
  • 1dl
    rårörssocker
  • 2-3
    små torkade chili, krossade eller piri piri
  • 2klyfta(or)
    vitlök, finhackade

Tillbehör

  • några salladsblad, gärna en krusig sort
  • 1kruk(or)
    mynta
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 4-5
    salladslökar, strimlade
  • 100g
    böngroddar
  • 250g
    platta breda risnudlar
  • 2
    lime, klyftade

Så lagar du

Fläskkarré

1. Låt fläskkarrén marinera i ingefära, fisksås och vinäger i en skål i minst 30 minuter.

2. Grilla sedan köttet tills det får fin färg.

Fläskfärsbullar

1. Blanda alla ingredienser till en jämn färs.

2. Forma till köttbullar och grilla dem.

Buljong

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt på medelvärme. Det ska inte koka.

2. Värm främst för att sockret ska lösa sig.

Tillbehör

1. Koka risnudlarna enligt anvisningarna.

2. Lägg upp salladsblad, mynta, koriander, salladslök och böngroddar tillsammans med några köttbullar och grillat kött i skålar. Häll sedan den ljumma buljongen över och garnera med limeklyftor.

Dela det här receptet med dina vänner!