Buncha – Vietnamesisk soppa
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-10-03Tillagningstid:
En kall vietnamesisk soppa med ursprung i Hanoi. Fläskkarrén och fläskfärsbullarna grillas gärna på grill, men kan också köras i ugnen på grillvärme. Rätten äts rumstempererad.
Ingredienser
4 portioner
Fläskkarré
- 500 gbenfri fläskkarré, i 1 cm strimlor
- 2 mskfärsk ingefära, hackad
- 3 mskfisksås
- 2 mskrisvinäger
Fläskfärsbullar
- 500 gfläskfärs
- 2schalottenlökar, finhackade
- 2salladslökar, fint strimlade
- 1 klyfta(or)vitlök
- ¾ dlfärsk koriander, hackad
- 2 mskfisksås
Buljong
- 1 litervatten
- 1 dlfisksås
- 1 dlrisvinäger
- 1 dlrårörssocker
- 2-3små torkade chili, krossade eller piri piri
- 2 klyfta(or)vitlök, finhackade
Tillbehör
- några salladsblad, gärna en krusig sort
- 1 kruk(or)mynta
- 1 kruk(or)koriander
- 4-5salladslökar, strimlade
- 100 gböngroddar
- 250 gplatta breda risnudlar
- 2lime, klyftade
Så lagar du
Fläskkarré
1. Låt fläskkarrén marinera i ingefära, fisksås och vinäger i en skål i minst 30 minuter.
2. Grilla sedan köttet tills det får fin färg.
Fläskfärsbullar
1. Blanda alla ingredienser till en jämn färs.
2. Forma till köttbullar och grilla dem.
Buljong
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt på medelvärme. Det ska inte koka.
2. Värm främst för att sockret ska lösa sig.
Tillbehör
1. Koka risnudlarna enligt anvisningarna.
2. Lägg upp salladsblad, mynta, koriander, salladslök och böngroddar tillsammans med några köttbullar och grillat kött i skålar. Häll sedan den ljumma buljongen över och garnera med limeklyftor.