Busenkla broccolibiffar med rotmos

Busenkla broccolibiffar med rotmos

Publicerat:

Broccoli brukar toppa listorna över de mest hälsosamma grönsakerna. Därför kan det vara bra att ha några enkla vardagsrecept med broccoli som man slänger in i veckomenyn då och då. Kocken Kenny Sundqvist bjuder på det här receptet där broccolin verkligen får spela huvudrollen.

Ingredienser

6portioner

Broccolibiffar

  • 3-4
    hela broccoli
  • 0,5dl
    linfrö
  • 0,5dl
    solrosfrö
  • 1dl
    majsstärkelse
  • 1
    lök
  • 1
    klyfta vitlök
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • smör eller valfri olja till stekning

Rotmos

  • 300g
    potatis
  • 200g
    morot
  • 150g
    rotselleri
  • 100g
    smör
  • 1-2tsk
    salt

Så lagar du

Broccolibiffar

  1. Tvätta broccolin.
  2. Skär bort den hårdaste delen av roten och dela broccolin i mindre bitar.
  3. Skala löken och skär den i mindre bitar.
  4. Skala vitlöken.
  5. Mixa fröna snabbt men lämna kvar bitar.
  6. Lägg sedan allt i mixern och kör till en smet.
  7. Låt smeten svälla i minst 10 min innan du formar till biffar.
  8. Stek broccolibiffarna i smör eller olja så att de får lite färg.
  9. Lägg de stekta biffarna på en plåt och sätt i ugnen 10 min i 175 grader.

Tips: Förbered smeten kvällen innan tillagning så är du redan halvvägs.

Rotmos

  1. Skala potatisen och rotsakerna.
  2. Skär rotsakerna i mindre bitar för det är längre koktid på dem.
  3. Sätt potatisen och rotsakerna i en kastrull.
  4. Täck med vatten och sätt i saltet.
  5. Låt koka ordentligt så att allt är ordentligt mjukt.
  6. Häll av vätskan men låt lite vara kvar i kastrullen.
  7. Smaka av med salt och smör.
  8. Vispa till mos.

Tips: Moset behöver inte vara helt slätt, lite “klimpar” ger bara mera konsistens.

Dela det här receptet med dina vänner!