Cappuccino cheesecake

Cappuccino cheesecake

Publicerat:

Tillagningstid:

En mäktig, samtidigt friskt syrlig dessert med fin smak av gott kaffe. Kakan ska inte bakas, men stelna i kyl ca 8 timmar – börja i tid!

Ingredienser

10portioner

Cheesecake

  • 175g
    digestivekex, krossade
  • 85g
    smält smör
  • 1dl
    starkt kaffe (knappt) alt. 4-5 msk espresso
  • 4x250g
    mascarpone
  • 4st
    gelatinblad
  • 225g
    florsocker, siktat

Dekor

  • kakao att sikta över
  • smulade digestivekex

Så lagar du

1. Lägg ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Blanda de krossade kexen med det smälta smöret och bred ut på botten av formen.

2. Häll kaffet i en kastrull tillsammans med 125 g mascarpone och värm försiktigt, rör hela tiden tills det börjar bubbla. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.

3. Ta kastrullen från plattan, låt gelatinbladen rinna av lite och rör ner dem försiktigt, ett i taget, i smeten. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.

4. Rör resten av mascarponen med florsockret till en slät massa och blanda ner i kaffemixen. Vispa till slät konsistens. Häll smeten i bakformen, jämna till ytan och ställ i kylskåp att stelna, ca 8 timmar.

5. Inför servering, ta kakan ur formen, smula över ett par kex och sikta över lite kakao.

Dryckestips

Vitt dessertvin
Nederburg Noble Late Harvest, Sydafrika
Nr 2741, 85 kr/37 cl

Alkoholfritt
Kaffe

Dela det här receptet med dina vänner!