Carpaccio på röding

Carpaccio på röding.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rödingen är en fantastisk svensk fisk som går att äta både rå och lite varsamt tillagad. Rå kan man äta den som en tartar eller som här i en carpaccio, det vill säga tunt skuren. Har man fryst fisk går det utmärkt. Då kan man tina den litegrann så den fortfarande är lite frusen när man skivar den. Den korta rimtiden gör köttet något fastare och lättare att skära och passar om man har en färsk fisk.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 500g
    rödingfilé
  • ½
    fänkålshuvud
  • 1
    apelsin
  • 30g
    regnbågsrom
  • 1msk
    finhackad fänkålsdill
  • ca ½dl
    smetana

Dressing

  • ca 2msk
    olivolja, extra virgin
  • 1
    citron, saften
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Snabbrimma gärna rödingen genom att torka av den ordentligt och strö på cirka 1 tesked salt. Låt rödingen stå svalt i cirka 30 minuter.

2. Skiva rödingen i tunna skivor.

3. Skiva fänkål tunt och vänd i lite olivolja och salt. Lägg åt sidan.

4. Skär av skalet på apelsinen och filéa den med en liten vass kniv genom att skära loss klyftorna. Spara saften om det blir över. Lägg apelsinklyftorna åt sidan.

5. Mixa ingredienserna till dressingen. Tillsätt även överbliven apelsinsaft. Smaka av med salt och peppar.

6. Häll dressingen på förrättstallrikar eller på ett uppläggningsfat. Lägg på den tunt skurna rödingen, fänkål och apelsin. Spritsa små klickar med smetana. Garnera med regnbågsrom och dill och dra gärna några varv med svartpepparkvarn över.

Dela det här receptet med dina vänner!