Caesarsallad på grönkål med rostad vitlöksdressing och polentakrutonger

Ceasarsallad på grönkål med rostad vitlöksdressing och polentakrutonger.

Publicerat:

Tillagningstid:

En modern variant av den älskade amerikanska klassikern från 50-talet.

Ingredienser

4portioner

Till salladen

  • 1knippa(or)
    grönkål
  • 2st
    ätmogna avokado
  • 1dl
    grovt riven parmesan
  • ½dl
    rostade pinjenötter

Dressing

  • 2st
    finhackade sardeller
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1msk
    citronsaft
  • 1st
    äggula
  • 1dl
    raps- eller solrosolja
  • 1st
    hel vitlök att rosta (2 klyftor ska användas)

Så lagar du

Dressing

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala bort det mesta av det yttersta skalet och lägg in vitlöken i ugnen i cirka 35 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Vitlöken håller sig i kylskåpet i ett par dagar.

3. Lägg sardellerna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Pressa ner två vitlöksklyftor och blanda om.

4. Häll i citronsaft, äggula, vinäger och hälften av oljan och vispa tills blandningen tjocknar. Vispa ner resten av oljan. Ställ åt sidan.

Polentakrutonger

1. Koka upp buljong. Rör ner polentagrynen och låt sjuda i cirka 6 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

2. Slå upp polentagröten i en liten, oljad form. Låt svalna och stelna helt.

3. Skär polentan i tärningar och fräs dem i olivolja tills de blir frasiga på ytan. Servera till caesarsallad.

Sallad

1. Koka upp cirka 2 liter vatten och 1 matsked salt.

2. Repa grönkålen genom att ta bort den lite grova stammen. Koka bladen i 1 minut och lägg dem sedan i iskallt vatten. Låt rinna av. Skär avokadon i tärningar.

3. Fräs grönkålen i olivolja i några minuter. Lägg upp på ett fat. Blanda med avokado.

4. Ringla över dressingen. Strö över grovt riven parmesanost och pinjenötter. Servera med nystekta polentakrutonger (eller brödkrutonger).

Dela det här receptet med dina vänner!