Champinjon- och purjolöksgratäng & vitkålssallad med senapsdressing

Råvaror på skärbräda

Publicerat:

Smarrig paj med smaker av svamp och purjolök.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    purjolök
  • 300g
    champinjoner
  • 2msk
    olivolja eller smör
  • 200g
    kokt pasta
  • ca 100g
    färsk spenat

Äggstanning

  • 4st
    ägg
  • 1 1/2dl
    vispgrädde
  • 1 1/2dl
    mjölk
  • 1 1/4tsk
    salt
  • 1/2tsk
    nymald svartpeppar

Tillbehör: ev. rökta skinkskivor

    Vitkålssallad med senapsdressing:

    • 1/2kg
      finstrimlad vitkål
    • 1st
      grovriven morot

    Senapsdressing:

    • 1msk
      dijonsenap
    • 1msk
      pressad citron
    • 1/2dl
      olivolja
    • 1st
      liten vitlöksklyfta, pressad
    • 1/2tsk
      salt
    • 2krm
      nymald svartpeppar

    Så lagar du

    1. Sätt ugnen på 200°. Skölj, ansa och skiva purjolök och champinjoner.

    2. Fräs dem mjuka i olja eller smör och låt vätskan koka bort. Tillsätt spenaten och låt den fräsa mjuk.

    3. Blanda ner den kokta pastan. Häll blandningen i en ugnsform.

    4. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll i formen och grädda mitt i ugnen 25–30 minuter tills den stannat. Servera eventuellt rökt skinka till gratängen.

    Vitkålssallad med senapsdressing

    5. Vispa samman dressingen och blanda med grönsakerna. Rör om och låt gärna stå en stund före servering.

    Dela det här receptet med dina vänner!