Champinjonsås med portvin

Champinjoner, gul lök, salt och peppar

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakrik sås av champinjoner och lite vitt portvin. Såsen passar utmärkt till kött.

Ingredienser

  • 200g
    champinjoner i bitar
  • 1st
    gul lök eller 2 schalottenlökar, finhackat
  • 1dl
    vitt portvin
  • 3dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar, du kan även byta ut 2 dl grädde mot mjölk)
  • smör till stekning
  • salt, vitpeppar
  • ev maizenamjöl till redning

Så lagar du

1. Fräs svamp och lök i smör, låt all vätska koka in.

2. Tillsätt portvin, låt vätskan koka in.

3. Häll på grädde. Koka ihop 10 minuter. Häll i stekskyn från köttet eller använd en skvätt fond/buljong för en djupare smak.

4. Smaka av med salt, peppar och ev en skvätt portvin. Red av med maizenamjöl om du önskar tjockare konsistens.

Tips: Såsen går bra att göra helt färdig i förväg så du kan förbereda dagarna innan.

Dela det här receptet med dina vänner!