Cheesecake
Publicerat:
2012-11-05Ingredienser
8 - 10portioner
Botten
- 130gDigestivekex
- 75gSmält smör
- 1mskKanel
Ostmassan
- 600gNaturell Philadelphiaost
- 1stVaniljstång
- 1dlVispgrädde
- 1stCitron
- 3stÄgg
- 120gStrösocker
Topping
- 250gPhiladelphiaost
- 100gCreme fraiche
- 110gflorsocker
- Rivet skal av en citron
Så lagar du
1. Kör kex och kanel i en mixer eller blanda och smula sönder ordentligt med fingrarna. Smält smöret och häll ner det i kex/kanel blandningen. Mixa så att det blir en brun massa. Platta ut massan i ringen och baka av botten på 200 grader i ca 7-8 minuter.
2. Dela en halv vaniljstång på mitten och skrapa ner kärnorna i en kastrull, Lägg även vaniljstången i kastrullen och häll på 1 dl grädde och gör ett uppkok. Ta Philadelphiaost och lägg i en bunke. Riv skalet av en citron (bara det gula får det vita är bittert) och pressa ut saften från en halv citron och rör ner saft och skal i färskosten.
3. Tillsätt 3 ägg (ett i taget) i ostmassan och rör den slät med visp. Tillsätt 120 g strösocker i ostmassan och fortsätt att röra runt. Till sist så häll grädden med vaniljstången genom en sil och lägg vaniljstången åt sidan. Tillsätt vaniljgrädden i ost blandningen.
4. Häll den släta ost blandningen över den bakade kex-botten och sätt in cheesecaken i ugnen på 160 grader och baka i 20-30 minuter eller tills mitten av cheesecaken har satt sig. Låt svalna och sätt sedan cheesecaken i kylen ca 6-8 timmar.
Topping
1. Vispa 250 g Philadelphiaost tillsammans med 100 g creme fraiche och 110 g florsocker och det rivna skalet av en citron (bara det gula). Bred ut toppingen ovanpå den bakade ostmassan. Lossa försiktigt ringen och servera.
Detta recept är baserat på en springform som är ca 24-26 cm i diameter. Om man är orolig får att botten ska fastna så lägg gärna lite bakplåtspapper i botten av formen.