Chili con carne
Publicerat:
2018-05-07Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- 750gtorkade bönor
- 2–3stfärsk chili
- 1hel vitlök
- 1½kgoxbog eller liknande
- 2dlolivolja
- 600glök
- 5röd chilifrukt
- 2hela vitlökar i skalade klyftor
- 2mskoregano
- 3mskspiskummin
- 3lagerblad
- 12hela kryddpepparkorn
- 1kanelstång
- 1–2chipotle-chili
- 200gtomatpuré
- 3burk(ar)skållade tomater
- 1apelsin, skalet
- 50gmörk choklad, minst 70 % kakao
- salt och peppar
Till servering
- crème fraiche
- färsk koriander
- hela pepparkorn
Så lagar du
1. Lägg bönorna i blöt i minst 8 timmar eller över natten.
2. Häll av bönorna, skölj dem och lägg i en gryta med nytt vatten, ett lagerblad, en halv chili och en vitlök skuren tvärs över.
3. Koka bönorna tills de är knappt möra.
4. Skär oxköttet i stora tärningar, cirka 3x3 centimeter.
5. Skär den färska chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
6. Skär chili, lök och paprika i strimlor och hacka vitlöksklyftorna.
7. Värm hälften av olivoljan i en mycket stor gryta. Stek lök till gyllene och tillsätt sedan vitlöken.
8. Stöt kryddpepparkornen i en mortel.
9. Stek alla kryddor och chipotlen i några minuter i grytan. Häll på tomaterna.
10. Häll resten av olivoljan i en stekpanna och stek köttet brunt på alla sidor. Lägg sedan i den röda chilin och bryn dem. Tillsätt tomatpurén och låt vätskan koka bort.
11. Häll över köttet och den röda chilin i grytan. Tillsätt apelsinskal.
12. Häll över vatten så det knappt täcker köttet. Det går att fylla på mer eftersom.
13. Koka sakta tills köttet är mört, cirka 2–2½ timmar. Fram till denna punkt kan förberedas dagen innan.
14. Strax innan servering, blanda kött och avrunna bönor. Rör ned chokladen i små bitar så att den smälter.
15. Servera med en rejäl klick crème fraiche och strö koriander över. Ett gott flatbröd är ett bra tillbehör till chilin.