Chili con carne

Tid:

Chili con carne.

Tid:

En god chili con carne är det bästa att värma sig med när det är kallt och vått ute. Det här receptet är lätt att laga med tar lite tid eftersom köttet ska bli riktigt mört och fler smaknyanser ska få möjlighet att träda fram. OBS bönorna ska blötläggas i minst 8 timmar.

Ingredienser

10 portioner

  • 750 g
    torkade bönor
  • 2–3 st
    färsk chili
  • 1
    hel vitlök
  • kg
    oxbog eller liknande
  • 2 dl
    olivolja
  • 600 g
    lök
  • 5
    röd chilifrukt
  • 2
    hela vitlökar i skalade klyftor
  • 2 msk
    oregano
  • 3 msk
    spiskummin
  • 3
    lagerblad
  • 12
    hela kryddpepparkorn
  • 1
    kanelstång
  • 1–2
    chipotle-chili
  • 200 g
    tomatpuré
  • 3 burk(ar)
    skållade tomater
  • 1
    apelsin, skalet
  • 50 g
    mörk choklad, minst 70 % kakao
  • salt och peppar

Till servering

  • crème fraiche
  • färsk koriander
  • hela pepparkorn

Så lagar du