Chili con carne

Chili con carne.

Publicerat:

Tillagningstid:

En god chili con carne är det bästa att värma sig med när det är kallt och vått ute. Det här receptet är lätt att laga med tar lite tid eftersom köttet ska bli riktigt mört och fler smaknyanser ska få möjlighet att träda fram. OBS bönorna ska blötläggas i minst 8 timmar.

Ingredienser

10portioner

  • 750g
    torkade bönor
  • 2–3st
    färsk chili
  • 1
    hel vitlök
  • kg
    oxbog eller liknande
  • 2dl
    olivolja
  • 600g
    lök
  • 5
    röd chilifrukt
  • 2
    hela vitlökar i skalade klyftor
  • 2msk
    oregano
  • 3msk
    spiskummin
  • 3
    lagerblad
  • 12
    hela kryddpepparkorn
  • 1
    kanelstång
  • 1–2
    chipotle-chili
  • 200g
    tomatpuré
  • 3burk(ar)
    skållade tomater
  • 1
    apelsin, skalet
  • 50g
    mörk choklad, minst 70 % kakao
  • salt och peppar

Till servering

  • crème fraiche
  • färsk koriander
  • hela pepparkorn

Så lagar du

1. Lägg bönorna i blöt i minst 8 timmar eller över natten.

2. Häll av bönorna, skölj dem och lägg i en gryta med nytt vatten, ett lagerblad, en halv chili och en vitlök skuren tvärs över. 

3. Koka bönorna tills de är knappt möra.

4. Skär oxköttet i stora tärningar, cirka 3x3 centimeter.

5. Skär den färska chilin på längden och skrapa ur kärnorna.

6. Skär chili, lök och paprika i strimlor och hacka vitlöksklyftorna.

7. Värm hälften av olivoljan i en mycket stor gryta. Stek lök till gyllene och tillsätt sedan vitlöken.

8. Stöt kryddpepparkornen i en mortel.

9. Stek alla kryddor och chipotlen i några minuter i grytan. Häll på tomaterna.

10. Häll resten av olivoljan i en stekpanna och stek köttet brunt på alla sidor. Lägg sedan i den röda chilin och bryn dem. Tillsätt tomatpurén och låt vätskan koka bort.

11. Häll över köttet och den röda chilin i grytan. Tillsätt apelsinskal.

12. Häll över vatten så det knappt täcker köttet. Det går att fylla på mer eftersom.

13. Koka sakta tills köttet är mört, cirka 2–2½ timmar. Fram till denna punkt kan förberedas dagen innan.

14. Strax innan servering, blanda kött och avrunna bönor. Rör ned chokladen i små bitar så att den smälter.

15. Servera med en rejäl klick crème fraiche och strö koriander över. Ett gott flatbröd är ett bra tillbehör till chilin.

Dela det här receptet med dina vänner!