Chili con carne - med guacamole
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Chili con carne
- 800gnötfärs, mager
- 800gkokta blandade bönor, ej vita bönor i tomatsås
- 2burk(ar)krossade tomater
- 2stgula lökar, finhackade
- 3msktomatpuré
- 5klyfta(or)vitlök, finhackade
- 2mskkummin, mald
- 2mskpaprikapulver
- 2mskchilipulver
- 2tskkoriander, mald till pulver
- 2mskkakao
- röd chili av den starkare varianten eller chili flakes (här är det valfritt hur starkt man vill ha det, men tillsätt så att det blir drag i grytan åtminstone)
- 2tärning(ar)köttbuljong
- 4mskolivolja
Guacamole
- 2stavokado
- 1klyfta(or)vitlök
- 1röd chili, finhackad
- 1-2stlimefrukter, saft
- 1mskolivolja
- 1mskfärsk koriander
- salt
- peppar
Så lagar du
1. Börja med att mixa lök, vitlök och chili med en mixer (det går även att finhacka med kniv). Hetta upp oljan i en gryta och stek blandningen lätt. Tillsätt sedan kryddorna, inklusive chili flakes, men inte färsk chili. Låt fräsa i cirka 1 minut.
2. Tillsätt köttet och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa med i cirka 1-2 minuter. Tillsätt sedan resterande ingredienser, låt koka upp, och sjud sedan i cirka 60 minuter.
3. Mixa alla ingredienser till guacamole förutom chilin. Den blandar du ner när guacamolen är färdigmixad och slät.
4. Toppa med 1 matsked guacamole när det är dags att äta din chili con carne.
Tips
Eftersom man inte använder all guacamole på en gång kan man spara den i kylen, droppa då över lite citron- eller limesaft och täck sedan med plastfolie.