Chili con carne - med guacamole

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Chili con carne

  • 800g
    nötfärs, mager
  • 800g
    kokta blandade bönor, ej vita bönor i tomatsås
  • 2burk(ar)
    krossade tomater
  • 2st
    gula lökar, finhackade
  • 3msk
    tomatpuré
  • 5klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 2msk
    kummin, mald
  • 2msk
    paprikapulver
  • 2msk
    chilipulver
  • 2tsk
    koriander, mald till pulver
  • 2msk
    kakao
  • röd chili av den starkare varianten eller chili flakes (här är det valfritt hur starkt man vill ha det, men tillsätt så att det blir drag i grytan åtminstone)
  • 2tärning(ar)
    köttbuljong
  • 4msk
    olivolja

Guacamole

  • 2st
    avokado
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    röd chili, finhackad
  • 1-2st
    limefrukter, saft
  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    färsk koriander
  • salt
  • peppar

Så lagar du

1. Börja med att mixa lök, vitlök och chili med en mixer (det går även att finhacka med kniv). Hetta upp oljan i en gryta och stek blandningen lätt. Tillsätt sedan kryddorna, inklusive chili flakes, men inte färsk chili. Låt fräsa i cirka 1 minut.

2. Tillsätt köttet och bryn lätt. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa med i cirka 1-2 minuter. Tillsätt sedan resterande ingredienser, låt koka upp, och sjud sedan i cirka 60 minuter.

3. Mixa alla ingredienser till guacamole förutom chilin. Den blandar du ner när guacamolen är färdigmixad och slät.

4. Toppa med 1 matsked guacamole när det är dags att äta din chili con carne.

Tips

Eftersom man inte använder all guacamole på en gång kan man spara den i kylen, droppa då över lite citron- eller limesaft och täck sedan med plastfolie.

Dela det här receptet med dina vänner!