Chiliglazad fläskkarré med råraka på färskpotatis

Chiliglazad fläskkarré med råraka på färskpotatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Råraka med stekt fläsk är en svensk klassiker. På sommaren blir råraka fylld med uppfriskande crème fraiche perfekt tillbehör till den sötstarka glazen på grillad fläskkarré. Med färskpotatis blir de lite mjukare än på vintern, men härligt goda ändå.

Ingredienser

4portioner

  • 800-1000g
    benfri fläskkarré i bit
  • rapsolja
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    malen svartpeppar

Glaze

  • 1st
    liten gul lök, gärna färsk knipplök
  • 2
    klyftor vitlök, gärna färsk
  • 1st
    röd chili
  • ½dl
    soja, kinesisk eller japansk
  • ½dl
    honung
  • ½dl
    rapsolja + till stekning

Rårakor

  • 700-800g
    färskpotatis
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • ca 50g
    smör till stekning

Servering

  • 1st
    rödlök, gärna färsk knipplök
  • 1st
    liten knippa gräslök
  • 2dl
    crème fraiche
  • färsk spenat
  • ev cocktailtomater
  • flingsalt

Så lagar du

1. Glaze: Finhacka lök och vitlök, kärna ur och finhacka chilin. Fräs allt en stund i olja utan att det tar färg. Blanda med soja, honung och olja i en skål.

2. Förbered grillen för indirekt grillning med briketter på sidorna och en folieform i mitten. Dela köttet först på längden, sedan på tvären så du får fyra jämnstora bitar.

3. Pensla köttet med olja, salta och peppra. Låt bitarna få färg över kolen några minuter, flytta sedan in dem över folieformen och grilla till 75° innertemperatur, 40–50 minuter. Pensla köttet med glaze några gånger de sista 10–15 minuterna på grillen.

4. Rårakor: Skala eller borsta potatisen väl. Riv den på rivjärnets grova sida, eller i matberedare. Blanda med salt och peppar. Pressa ur vätskan i durkslag. Stek åtta små rårakor gyllenbruna och genomstekta i generöst med smör.

5. Servering: Finhacka rödlök och gräslök. Lägg fyra rårakor på varsin tallrik, fördela crème fraiche ovanpå och strö över röd- och gräslök. Toppa med rårakor. Lägg färsk spenat och eventuellt tomater intill, dela varje köttbit i 3–4 delar och arrangera ovanpå. Droppa över eventuell överbliven glaze och strö över lite flingsalt.

Dela det här receptet med dina vänner!