Choklad crème brûlée med citruskompott

Choklad creme brulée med citruskompott

Publicerat:

En favoritdessert för många, här med en härlig smak av choklad!

Ingredienser

4portioner

Choklad creme brulée

  • 210g
    grädde
  • 70g
    mjölk
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 70g
    strösocker
  • 2msk
    rom/valfri likör
  • 70g
    äggula (ca 4st)
  • 60g
    fin choklad (mörk eller mjölkchoklad)
  • lite salt

Citruskompott

  • 1
    apelsin
  • 2
    satsumas
  • vaniljsocker
  • riven citron

Så lagar du

Choklad crème brûlée

  1. Värm ugnen till 100 C varmluft eller 125 C under och över värme.
  2. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljsocker i en kastrull.
  3. Ta ifrån värmen.
  4. Tillsätt chokladen, rom och salt.
  5. Blanda tills chokladen är helt smält. 
  6. Vispa äggulorna i en bunke.
  7. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.
  8. Fördela smeten i 4-5 portionsformar. Gärna låga creme brulée formar. 
  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-50 min. Smeten ska vara lite lätt lös i mitten.
  10. Låt brûléerna kallna helt i kyl. Så här långt kan man förbereda tills dagen innan servering.

Vid servering

  1. Strö ett tunt lager med socker ovanpå bruléen.
  2. Bränn av med en gasbrännare. Eller ställ in i en ugn på 250 C Grill längst upp.
  3. Vakta noga för det tar bara några sekunder innan socker smälter.

Citruskompott

  1. Skär bort det yttersta skalet från frukterna.
  2. Filea apelsinerna och satsumas så de är fria från skal.
  3. Blanda med vaniljsocker och riven citron.
  4. Hacka lite lätt ihop allt och låt stå i kyl till servering.

Dela det här receptet med dina vänner!