Choklad- och hasselnötscheesecake

Choklad- och hasselnötscheesecake.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

De knapriga hasselnötterna är ett ljuvligt komplement till den kladdiga chokladfyllningen och kakbotten.

Ingredienser

8portioner

Botten

  • 300g
    digestivekex eller chocolate chip cookies
  • 150g
    smör, smält

Fyllning

  • 700g
    färskost, rumstempererad
  • 50g
    florsocker
  • 400g
    choklad- eller nötkräm
  • 2msk
    vaniljpulver
  • 2tsk
    kakaopulver

Topping

  • 200g
    choklad- eller nötkräm
  • 2tsk
    vaniljpulver
  • 80ml
    vispgrädde
  • 80g
    rostade hasselnötter, hackade

Så lagar du

Botten

1. Kör kakorna i en matberedare eller mixer till smulor. Tillsätt det smälta smöret och mixa igen.

2. Täck botten på en springform, 23 cm i diameter, med blandningen. Tryck jämnt över botten med fingrarna eller baksidan av en matsked. Kyl medan du förbereder fyllningen.

Fyllning

1. Blanda färskost och florsocker i en stor skål och vispa med en elvisp på låg hastighet tills det är slätt och krämigt. Tillsätt gradvis chokladkrämen, vanilj och kakao och fortsätt vispa tills jämnt.

2. Skeda blandningen över botten och sprid jämnt med skedens baksida. Täck med plastfilm. Kyl i minst 6 timmar.

Topping

1. Lägg chokladkrämen i en stor värmetålig skål med vanilj. Värm grädden i en liten kastrull på medelhög värme. Så snart grädden börjar sjuda, häll den över chokladblandningen och låt stå i 2 minuter. Rör långsamt tills det är jämnt och låt svalna något.

Montering

1. Ta ut kakan från kylen, ta av plastfilmen och skeda över chokladtoppingen. Stryk ytan med baksidan av en sked. Täck igen med plastfilmen och frys i cirka 2 timmar eller tills den är fast.

2. Lossa kakan från formen genom att köra en kökskniv eller palettkniv doppad i varmt vatten runt insidan. Strö över hasselnötter. Ta försiktigt bort kakan, lossa springformen och skär i bitar.

Dela det här receptet med dina vänner!