Choklad- och kolapaj med läcker topping

Choklad- och kolapaj med läcker topping

Publicerat:

Tillagningstid:

En underbar dessertpaj för alla godisälskare, rena konfektkakan. Börja i tid, den ska svalna mellan varven. Tillagningstiden är cirka 4–5 timmar inklusive tid i kylen.

Ingredienser

10 - 12portioner

Mördeg

  • 125g
    vetemjöl
  • 30g
    strösocker
  • 85g
    kylskåpskallt smör i tärningar
  • 1-2msk
    kallt vatten

Kolakräm

  • 2 ½dl
    vispgrädde
  • 85g
    strösocker
  • ½ dl
    sirap
  • 50g
    smör

Chokladtäcke

  • 125g
    mörk choklad, minst 40 %
  • 10g
    smör
  • 1msk
    hett vatten

Topping

  • grovhackade salta jordnötter
  • frystorkade bär i bitar eller granatäpplekärnor

Så lagar du

1. Mördeg: Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakpapper i en springform cirka 20 cm diameter. Smörj formen.

2. Blanda mjöl och socker, tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och forma en mjuk deg, tryck ut den till en jämn botten i formen. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter, låt kallna medan du gör kolakrämen.

3. Kolakräm: Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme under omrörning till den tjocknar; det tar 10–15 minuter. Ta krämen från värmen, häll i formen och ställ kallt 2–3 timmar.

4. Choklad: Lägg chokladen i bitar och smöret i en liten kastrull, smält i vattenbad, rör i lite varmt vatten. Bred choklad över kolakrämen, toppa med jordnötter och bär innan chokladen stelnar. Ställ kallt till serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!