Choklad- och kolapaj med läcker topping
Publicerat:
2017-03-23Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 12portioner
Mördeg
- 125gvetemjöl
- 30gströsocker
- 85gkylskåpskallt smör i tärningar
- 1-2mskkallt vatten
Kolakräm
- 2 ½dlvispgrädde
- 85gströsocker
- ½ dlsirap
- 50gsmör
Chokladtäcke
- 125gmörk choklad, minst 40 %
- 10gsmör
- 1mskhett vatten
Topping
- grovhackade salta jordnötter
- frystorkade bär i bitar eller granatäpplekärnor
Så lagar du
1. Mördeg: Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakpapper i en springform cirka 20 cm diameter. Smörj formen.
2. Blanda mjöl och socker, tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och forma en mjuk deg, tryck ut den till en jämn botten i formen. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter, låt kallna medan du gör kolakrämen.
3. Kolakräm: Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme under omrörning till den tjocknar; det tar 10–15 minuter. Ta krämen från värmen, häll i formen och ställ kallt 2–3 timmar.
4. Choklad: Lägg chokladen i bitar och smöret i en liten kastrull, smält i vattenbad, rör i lite varmt vatten. Bred choklad över kolakrämen, toppa med jordnötter och bär innan chokladen stelnar. Ställ kallt till serveringen.