Choklad- och kolapaj med läcker topping
Tillagningstid:
Publicerat:
2017-03-23Tillagningstid:
En underbar dessertpaj för alla godisälskare, rena konfektkakan. Börja i tid, den ska svalna mellan varven. Tillagningstiden är cirka 4–5 timmar inklusive tid i kylen.
Ingredienser
10–12 portioner
Mördeg
- 125 gvetemjöl
- 30 gströsocker
- 85 gkylskåpskallt smör i tärningar
- 1-2 mskkallt vatten
Kolakräm
- 2 ½ dlvispgrädde
- 85 gströsocker
- ½ dlsirap
- 50 gsmör
Chokladtäcke
- 125 gmörk choklad, minst 40 %
- 10 gsmör
- 1 mskhett vatten
Topping
- grovhackade salta jordnötter
- frystorkade bär i bitar eller granatäpplekärnor
Så lagar du
1. Mördeg: Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakpapper i en springform cirka 20 cm diameter. Smörj formen.
2. Blanda mjöl och socker, tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och forma en mjuk deg, tryck ut den till en jämn botten i formen. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter, låt kallna medan du gör kolakrämen.
3. Kolakräm: Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme under omrörning till den tjocknar; det tar 10–15 minuter. Ta krämen från värmen, häll i formen och ställ kallt 2–3 timmar.
4. Choklad: Lägg chokladen i bitar och smöret i en liten kastrull, smält i vattenbad, rör i lite varmt vatten. Bred choklad över kolakrämen, toppa med jordnötter och bär innan chokladen stelnar. Ställ kallt till serveringen.