Chokladbrownie med vaniljglass och salt kolasås

Chokladbrownie med vaniljglass och salt kolasås.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Personligen är jag en sockertorsk som älskar desserter, tårtor och sötsaker och därför tog jag mig an dessertutmaningen. Jag älskar choklad – ju mer choklad desto godare! Vill du göra det lättare för dig kan du köpa färdig glass. Om du har lite mer tid för en dessert kan du satsa på en ”île flottante” med crème anglaise, som också passar bra med en bit brownie./Kiné Mbaye

Ingredienser

4portioner

Brownie

  • 150g
    smör
  • 200g
    mörk choklad
  • 2
    ägg
  • dl
    strösocker
  • 1dl
    farinsocker
  • ½tsk
    vaniljpulver
  • 1dl
    vetemjöl
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1dl
    kakao

Vaniljglass

  • 3dl
    vispgrädde, 40-45 %
  • 2dl
    mjölk, 3 %
  • 2krm
    vaniljstång, mald från kvarn eller finhackad eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3
    äggulor
  • dl
    strösocker
  • 1krm
    salt

Seg kolasås

  • 3dl
    vispgrädde
  • 2dl
    strösocker
  • 2dl
    ljus sirap
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1msk
    smör
  • 1nypa(or)
    salt

Så lagar du

Glass

1. Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljsockret/den malda vaniljstången. Låt koka upp och ta från värmen.

2. Vispa ihop äggulor och socker.

3. Vispa ner gräddmjölken och saltet i äggblandningen och häll tillbaka i kastrullen. Sjud under omrörning till 85 grader (koka inte).

4. Häll glassmeten i en bunke och låt svalna. Ställ i kylen minst 8 timmar.

Brownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen i smöret.

3. Vispa lätt samman ägg med strösocker och farinsocker.

4. Blanda i choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen.

5. Blanda mjöl, vaniljpulver, salt och kakao och sikta ner det i smeten. Rör om till en jämn smet.

6. Häll upp smeten i runda silikonformar eller baka i en form och ta ur rundlar efteråt med en utstickare. Om du bakar i en form ska den vara ca 16–18 cm i diameter. Muffinsformar gräddas 12–14 minuter, en hel kaka 18–20 minuter. Medan kakan gräddas, gör kolasåsen.

Kolasås

1. Blanda grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad och vid kastrull. Koka upp under omrörning. Fortsätt att koka utan lock på medelvärme tills såsen fått en fin gyllene färg och tjocknat lite, cirka 10 minuter.

2. Ta kastrullen från värmen och rör i smör och salt. Låt svalna lite och häll över i en värmetålig skål så svalnar den fortare. Servera såsen rumstempererad.

Dela det här receptet med dina vänner!