Chokladcrème brûlée med vanilj, havtornsgelé, inkokta hallon och havtorn

Chokladcrème brûlée med vanilj, havtornsgelé, inkokta hallon och havtorn

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna underbara dessert kombineras med en sockerlag med lime, kolacrisp och sockerflarn.

Ingredienser

4portioner

Chokladbrûlée

  • 2,25dl
    vispgrädde
  • 0,75dl
    standardmjölk
  • 0,6dl
    strösocker
  • 75g
    mjölkchoklad, hackad
  • 4
    äggulor
  • 0,2
    vaniljstång
  • 1nypa(or)
    salt

Kolasnittar

  • 72g
    strösocker
  • 120g
    vetemjöl
  • 4g
    bakpulver
  • 3g
    vaniljsocker
  • 75g
    smör
  • 20g
    ljus sirap

Inlagda havtorn och hallon

  • 90g
    strösocker
  • 90g
    vatten
  • 0,2
    vaniljstång
  • rivet skal (zest) från 1 ekololgisk, tvättad lime
  • 100g
    hallon
  • 115g
    havtorn

Havtornsgele

  • 115g
    havtorn
  • 0,5
    blad gelatin
  • 35g
    strösocker
  • 5
    hallon
  • skalet av 2 ekologiska, tvättade limefrukter

Sockerflarn

  • 200g
    strösocker

Montering

  • några blad färsk mynta

Så lagar du

Chokladbrulée

  1. Chokladbrulée: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med hälften av sockret.
  2. När gräddmjölken kokat upp, ställ kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen som ska smälta ner under omrörning.
  3. Sätt ugnen på 100 grader och varmluftsfunktion.
  4. Rör ihop äggulor och resterande socker i en bunke.
  5. Häll över chokladmjölken och blanda ordentligt.
  6. Häll smeten i 6 formar à 15 centimeter i diameter ett par centimeter upp.
  7. Grädda bruléerna i ugnen (inte i vattenbad!) tills de ”stannar” men fortfarande studsar lite när du rör vid formen, cirka 50 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Ställ i kyl.

Kolasnittar

  1. Sätt ugnen på 175 grader med varmluftsfunktion.
  2. Häll alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i delar, rulla ut till längder och platta till.
  4. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 15 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
  5. När de har svalnat, krossa dem på en silipatmatta.

Inlagda havtorn och hallon

  1. Koka upp socker, vatten och vaniljstång och slå över skålen med hallon, havtorn och limezest.
  2. Låt svalna.

Havtornsgelé

  1. Blötlägg gelatinet.
  2. Koka upp havtorn, socker och hallon.
  3. Pressa ur all saft med hjälp av en sil.
  4. Lägg i det blötlagda gelatinet.
  5. Häll över i en bunke och ställ i kylen.

Sockerflarn

  1. Värm upp sockret i en tjockbottnad panna, rör hela tiden tills det har fått en gyllenbrun färg.
  2. Slå ut tunt på en silipatmatta. Låt svalna helt.
  3. Bryt i bitar och mixa i blendern tills det är ett pulver.
  4. Sila ut efter mallen av en cirkel på en silipatmatta.
  5. Bränn av pulvret med en brännare.

Montering

  1. När bruléerna svalnat, lägg ut gelén och toppa med bären.
  2. Strö kolacrispet över bären och lägg sist på sockerflarnet.
  3. Dekorera med ett par myntablad.

Dela det här receptet med dina vänner!