Chokladcrème brûlée med vanilj, havtornsgelé, inkokta hallon och havtorn
Tillagningstid:
Publicerat:
2021-11-11Tillagningstid:
Denna underbara dessert kombineras med en sockerlag med lime, kolacrisp och sockerflarn.
Ingredienser
4 portioner
Chokladbrûlée
- 2,25 dlvispgrädde
- 0,75 dlstandardmjölk
- 0,6 dlströsocker
- 75 gmjölkchoklad, hackad
- 4äggulor
- 0,2vaniljstång
- 1 nypa(or)salt
Kolasnittar
- 72 gströsocker
- 120 gvetemjöl
- 4 gbakpulver
- 3 gvaniljsocker
- 75 gsmör
- 20 gljus sirap
Inlagda havtorn och hallon
- 90 gströsocker
- 90 gvatten
- 0,2vaniljstång
- rivet skal (zest) från 1 ekololgisk, tvättad lime
- 100 ghallon
- 115 ghavtorn
Havtornsgele
- 115 ghavtorn
- 0,5blad gelatin
- 35 gströsocker
- 5hallon
- skalet av 2 ekologiska, tvättade limefrukter
Sockerflarn
- 200 gströsocker
Montering
- några blad färsk mynta
Så lagar du
Chokladbrulée
- Chokladbrulée: Koka upp grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med hälften av sockret.
- När gräddmjölken kokat upp, ställ kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen som ska smälta ner under omrörning.
- Sätt ugnen på 100 grader och varmluftsfunktion.
- Rör ihop äggulor och resterande socker i en bunke.
- Häll över chokladmjölken och blanda ordentligt.
- Häll smeten i 6 formar à 15 centimeter i diameter ett par centimeter upp.
- Grädda bruléerna i ugnen (inte i vattenbad!) tills de ”stannar” men fortfarande studsar lite när du rör vid formen, cirka 50 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Ställ i kyl.
Kolasnittar
- Sätt ugnen på 175 grader med varmluftsfunktion.
- Häll alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg.
- Dela degen i delar, rulla ut till längder och platta till.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 15 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
- När de har svalnat, krossa dem på en silipatmatta.
Inlagda havtorn och hallon
- Koka upp socker, vatten och vaniljstång och slå över skålen med hallon, havtorn och limezest.
- Låt svalna.
Havtornsgelé
- Blötlägg gelatinet.
- Koka upp havtorn, socker och hallon.
- Pressa ur all saft med hjälp av en sil.
- Lägg i det blötlagda gelatinet.
- Häll över i en bunke och ställ i kylen.
Sockerflarn
- Värm upp sockret i en tjockbottnad panna, rör hela tiden tills det har fått en gyllenbrun färg.
- Slå ut tunt på en silipatmatta. Låt svalna helt.
- Bryt i bitar och mixa i blendern tills det är ett pulver.
- Sila ut efter mallen av en cirkel på en silipatmatta.
- Bränn av pulvret med en brännare.
Montering
- När bruléerna svalnat, lägg ut gelén och toppa med bären.
- Strö kolacrispet över bären och lägg sist på sockerflarnet.
- Dekorera med ett par myntablad.