Chokladfondant med chili och salt karamell

Chokladfondant med chili och salt karamell.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lägg chili i chokladfondanten och servera den med jordgubbar och saltad karamellsås. En oslagbar kombination av sött, salt och lite starkt.

Ingredienser

6 - 8portioner

Chokladfondant

  • 300g
    bitter choklad
  • 320g
    osaltat smör
  • 10
    ägg
  • 40g
    socker
  • 1
    vaniljstång
  • chili, efter smak
  • 4msk
    smält smör, till formen
  • 160g
    siktat vetemjöl
  • 2msk
    siktat vetemjöl, till formen

Karamellsås

  • 100g
    socker
  • 3msk
    vatten
  • 50g
    smör
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    flingsalt

Jordgubbscoulis

  • 250g
    jordgubbar
  • 50g
    florsocker
  • 1msk
    citronsaft

Så lagar du

1. Gör såserna först om du vill göra alla delarna i detta recept. När chokladfondanten är klar bör allt serveras på en gång, så då måste såserna vara färdiga.

Salt karamellsås

  1. Lägg socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör inte. Låt det koka på medium värme tills sockret har smält och har en fin brun och gyllene färg.
  2. Tillsätt smör och rör ihop. Tillsätt sedan vispad grädde pö om pö. Krydda sedan med salt.
  3. Lägg såsen i en lämplig serveringsform och ställ den svalt tills den ska serveras med kakan.

Jordgubbscoulis

  1. Lägg jordgubbar och strösocker i en lämplig skål med höga kanter. Kör med handmixer tills såsen är slät och inga bitar är kvar.
  2. Smaka av med citronsaft så att det blir en fin balans mellan det söta och sura och som bryter bra med choklad och karamell.
  3. Sila coulisen genom en finmaskig sil.

Chokladfondant

  1. Smält choklad och smör i en skål över en kastrull med vatten (vattenbad). Rör om tills det blir en tjock jämn chokladmassa.
  2. Tillsätt önskad chili och de urskrapade vaniljfröna.
  3. Vispa ägg och socker tills socker är upplöst.
  4. Blanda de två rörorna och vänd in det siktade mjölet.
  5. Pensla önskade former med smält smör och strö över ett tunt lager vetemjöl över hela formen så att det fäster vid smöret. Detta för att se till att fondanten släpper formen. Fyll formarna till tre fjärdedelar.
  6. Om du använder en standard rund aluminiumform bör fondanten bakas på 190 grader i 10 minuter. Om du använder en lång form (som visades i programmet), sätt ugnen på 220 grader, sänk den sedan till 190 grader och baka kakan i 12 minuter.

Tips

Hitta en önskad form och lär känna tillagningstiden. Du kan använda tricket med en steknål för att kontrollera.

Du kan också använda stora muffinsformar som du fyller till tre fjärdedelar. Grädda i 8–10 minuter längst ner i ugnen på 220 grader.

Bakningstiden varierar beroende på typ av ugn och storleken på serveringsformarna, så gör gärna ett provbak om du använder muffinsformar.

Dag Tjersland använder en lång, rund aluminiumform när han gör mer.

Dela det här receptet med dina vänner!