Chokladglass med spröda nötrullar

Chokladglass med spröda nötrullar.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Testa Mette Blomsterbergs perfekta chokladglass som tillagas utan glassmaskin.

    Ingredienser

    6portioner

    Chokladglass

    • ½
      vaniljstång
    • 100g
      pastöriserade äggulor
    • 75g
      mörk choklad
    • 3dl
      vispgrädde
    • 125g
      mörk choklad
    • 80g
      socker

    Nötrullar

    • 50g
      socker
    • 50g
      hackade hasselnötter
    • 50g
      smör
    • 50g
      glukos
    • 25g
      vetemjöl

    Till servering

    • 15g
      frystorkade hallon

    Så lagar du

    1. Börja med glassen. Sätt glassformen/formerna i frysen. Öppna vaniljstången och peta ur fröna.

    2. Mortla tillsammans med lite socker.

    3. Vispa vaniljsockret, socker och äggulor till en tjock smet.

    4. Hacka chokladen fint och och smält hälften över vattenbad till 45-50 grader.

    5. Vispa grädden.

    6. Häll den smälta chokladen i äggsmeten och vispa kraftigt. Tillsätt en tredjedel av grädden och vispa. Tillsätt resten av chokladen och grädden och vänd ihop försiktigt.

    7. Häll upp i de frysta formarna och frys i minst tre timmar, helst över natten.

    8. Baka nötrullarna. Knåda samman samtliga ingredienser till en deg. Dela i 8 delar och forma kulor på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ut kulorna till rundlar och baka fyra i taget i ugn i 160 grader i 5–7 minuter.

    9. Tag ut ut ugnen och rulla upp på rullpinne eller smal kavel medan kakorna fortfarande är varma.

    10. De finaste 6 rullarna används till dekoration, de övriga två smulas till "crunch".

    11. Strö lite crunch och frystorkade hallon i botten på en flat tallrik. Vält glassen ur formen ovanpå crunchen. Låt isen temperera i 5-10 minuter. Lägg på rullen precis innan servering.

    Dela det här receptet med dina vänner!