Chokladgryta
Publicerat:
2022-02-23Den här grytan är en favorit hemma hos oss. Barnen älskar den och de väljer den fyra gånger av fem om jag frågar vad vi ska laga på utflykten. - Silvia
Ingredienser
4 portioner
- 1gul lök, finhackad
- 1-2klyftor vitlök
- 2morötter, finrivna
- 1,5 tskspiskummin
- 0,5torkade korianderblad eller korianderpulver
- 1 tskrökt paprikapulver
- 0,5-1 tsksalt
- 1-3 krmchilipulver
- 2 mskrypsolja
- 500 gtomatkross
- 1 paketsvarta bönor
- 1 paketstora vita bönor
- 2 mskkakao
Att ta med i packningen
- chiliflakes
- en liten burk med salt
- extra olja i en burk
- eventuellt bröd eller matgryn (t.ex. ris eller mathavre) att äta till
Så lagar du
Förbered och packa hemma:
Ask 1:
Skala och hacka lök och vitlök, finriv morötterna, lägg i lådan och fyll på med kryddor och olja.
Ask 2:
Häll av och skölj svarta linser och stora vita bönor och lägg över dem i en ask.
Ask 3:
Mät upp kakao i en egen ask.
Tillredning:
- Börja med att ställa upp och tända stormköket. Ställ lågan på medelvärme. Lägg kastrullen på stormköket och låt den bli lite varm.
- Häll i allt ur ask 1 och fräs en stund i kastrullen. Tillsätt bönor och tomatkross. Rör om och koka upp.
- Smaka sedan av med kakao och eventuellt extra chili.
Tips: Grytan kan ätas som den är eller med matgryn (t.ex. ris eller mathavre) eller bröd. Koka matgrynen hemma eller koka på plats.