Chokladkaka med blåbärsgrädde
Publicerat:
2016-04-19Tillagningstid:
Ingredienser
12portioner
Blåbärssylt
- 200gblåbär
- 100gsocker
- ½citron
- ½vaniljstång
Vit chokladkräm
- ½litervispgrädde
- 150gvit choklad
- 4stgelantinblad
Chokladbotten
- 175gsmör
- 1dlvatten
- 300gsocker
- ½vaniljstång
- 4ägg
- 200gvetemjöl
- 75gkakao med hög kvalitet
- 1tskbakpulver
- olja till kakformen
- kakao till dekoration
Så lagar du
Punkt 1-6 ska göras dagen innan servering.
Blåbärssylt
1. Dela en halv vaniljstång på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en lite av sockret så att fröna separeras.
2. Ta vaniljsocker, den tomma vaniljstången, socker, citronsaft från den halva citronen och blåbär, blanda i en kastrull och låt småkoka utan lock i ca 15 minuter. Lyft sedan bort från värmen.
3. Ta upp den tomma vaniljstången och mixa sylten snabbt med en stavmixer. Låt sylten sedan svalna i kylskåp i minst två timmar eller gärna till nästa dag.
Vit chokladkräm
1. Lägg gelatinbladen i blöt ½ liter kallt vatten i en halvtimme. Värm grädden i en liten kastrull till 80°. Under tiden hackas chokladen fint och läggs sedan i en stor skål.
2. Häll hälften av den varma grädden över den vita chokladen. Rör om väl med en sked eller spatel tills att chokladen nästan är helt smält. Tillsätt sedan resten av den varma grädden och rör om på nytt.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dom i den varma chokladblandningen.
4. Sila chokladblandningen, täck över med plastfolie och låt stå i kylen i minst två timmar eller till nästa dag.
Chokladbotten
1. Smält smör och vatten i en liten kastrull.
2. Dela den andra halvan av vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en lite av sockret så att fröna separeras.
3. Vispa vaniljsocker, ägg och socker fluffigt. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver, sikta sedan ner mjölblandningen i omgångar och rör försiktigt runt. Tillsätt sedan den smälta smör- och vattenblandningen under långsam omrörning.
4. Smörj ett jämt lager med olja i valfri form och fördela smeten jämt i formen.
5. Grädda kakan i ca 35-40 minuter i 175° tills att kakan har satt sig och ger efter för lätt tryck. Låt kakan svalna och placera den sen på serveringsfatet.
Montering
6. Vispa upp den kalla chokladkrämen lite lätt med en elvisp. Vänd sedan ner blåbärssylten och blanda väl.
7. Häll upp blåbärsgrädden i en sprits och spritsa chokladkakan så att grädden fördelas sammanhängande i små bullar.
8. Låt kakan stå en stund i frysen, eller i kylen ett par timmar innan servering. Dekorera sedan chokladkakan med lite kakao på toppen.
Tips
Om kakan bakas i en silikonform är den enkel att få ur formen om den sen ska frysas in.