Chokladmoussebakelse
Publicerat:
2020-02-14Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 15portioner
- 50gvatten
- 50gsocker
- 80gäggulor, 4 st
- 450gmörk choklad 60%, hackad
- 300gvispgrädde (del 1)
- 600gvispgrädde (del 2)
- livsmedelsfärg i sprayform
Mördegsplatta
- 100gflorsocker
- 100gosaltat smör
- 50gägg (1 st)
- 200gvetemjöl
- rödbetsfärg efter smak
Så lagar du
1. Vispa grädden (del 2) medium hård i en bunke och ställ in den i kylen.
2. Blanda sockret och vattnet i en kastrull och koka till 105 grader.
3. Blanda sockerlagen försiktigt med äggulorna. Vispa blandningen till ett lätt skum på spisen och häll sedan allt i en vispmaskin och vispa tills skummet når en dubbel volym, är fast och ljummen.
4. Koka upp grädden (del 1) och häll den över chokladen. Låt stå i 2 minuter. Vispa blandningen slät.
5. Vänd försiktigt ned chokladblandningen (ganache) i äggskummet och avsluta med att vända ned alltihop i den vispade grädden (del 2).
6. Häll i smeten formar och med en palett stryk formarna släta. Ställ formen i frysen och låt allt frysas i minst 12 timmar.
Mördegsplatta
1. I en blandare med vinge, blanda florsocker och smör till en jämn massa.
2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda dem allt till en deg. Låt degen vila i kyl i ca 20 min. Kavla ut mördegen (3mm) och stick ut plattor. Baka på 160 grader i ca 15 min.
Ihopsättning
1. Ta moussebakelserna ur formen och ställ dem på en mördegsplatta. Spreja jämnt med livsmedelsfärg.
2. Ställ bakelserna i kylen och låt dem tina i fyra timmar. Servera.