Chokladmoussebakelse

Chokladmoussebakelse.

Publicerat:

Tillagningstid:

En förförande god mörk chokladmousse som serveras i form av en ros. Ett perfekt avslut på din alla hjärtans dag-middag... eller faktiskt till vilken middag som helst!

Ingredienser

10 - 15portioner

  • 50g
    vatten
  • 50g
    socker
  • 80g
    äggulor, 4 st
  • 450g
    mörk choklad 60%, hackad
  • 300g
    vispgrädde (del 1)
  • 600g
    vispgrädde (del 2)
  • livsmedelsfärg i sprayform

Mördegsplatta

  • 100g
    florsocker
  • 100g
    osaltat smör
  • 50g
    ägg (1 st)
  • 200g
    vetemjöl
  • rödbetsfärg efter smak

Så lagar du

1. Vispa grädden (del 2) medium hård i en bunke och ställ in den i kylen.

2. Blanda sockret och vattnet i en kastrull och koka till 105 grader.

3. Blanda sockerlagen försiktigt med äggulorna. Vispa blandningen till ett lätt skum på spisen och häll sedan allt i en vispmaskin och vispa tills skummet når en dubbel volym, är fast och ljummen.

4. Koka upp grädden (del 1) och häll den över chokladen. Låt stå i 2 minuter. Vispa blandningen slät.

5. Vänd försiktigt ned chokladblandningen (ganache) i äggskummet och avsluta med att vända ned alltihop i den vispade grädden (del 2).

6. Häll i smeten formar och med en palett stryk formarna släta. Ställ formen i frysen och låt allt frysas i minst 12 timmar.

Mördegsplatta

1. I en blandare med vinge, blanda florsocker och smör till en jämn massa.

2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda dem allt till en deg. Låt degen vila i kyl i ca 20 min. Kavla ut mördegen (3mm) och stick ut plattor. Baka på 160 grader i ca 15 min.

Ihopsättning

1. Ta moussebakelserna ur formen och ställ dem på en mördegsplatta. Spreja jämnt med livsmedelsfärg.

2. Ställ bakelserna i kylen och låt dem tina i fyra timmar. Servera.

Dela det här receptet med dina vänner!