Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta

Publicerat:

Ingredienser

10 - 12portioner

Botten

  • 200g
    mandelmassa
  • 2 st
    ägg
  • 2msk
    kakao

Mousse

  • 2st
    gelatinblad
  • 3dl
    vispgrädde
  • 200 g
    mörk choklad, 55 % kakaohalt
  • 2st
    äggulor +2 äggvitor
  • 4msk
    apelsinlikör t ex Cointreau eller Triple Sec
  • 3/4 dl
    strösocker

Garnering

  • Chokladplattor

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den med rivjärn. Blanda den med ägg och kakao till en jämn smet.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanten och häll i smeten.

3. Grädda i nedre delen av ugnen 10-12 minuter tills den stannat. Låt kallna.

4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Koka upp 1 dl av

grädden. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulorna och smaka av med likören.

5. Vispa äggvitorna till skum tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden och till sist marängen..

6. Häll smeten över den kalla bottnen. Ställ kallt minst 3 timmar. Garnera med chokladplattor. Tårtan kan frysas.

Dela det här receptet med dina vänner!