Chokladmoussetårta
Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-11-11Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Varför inte använda och återvinna ett mjölkpaket som en tårtform? Fira in chokladens dag med att laga till denna läckra chokladmoussetårta med yoghurt. En fin vinst för både miljön och smaklökarna.
Ingredienser
8–8 portioner
Kakbotten
- 70 gkak- eller kexsmulor, t ex chokladmördegskakor
- 30 gsmör, smält
Chokladfyllning
- 180 ghängd grekisk mild yoghurt (häng 400 g yoghurt i ca 2 timmar för att utvinna 180 g)
- 70 gsocker
- 70 gmjölk 3%
- 150 gmörk choklad
- 4 ggelatin
Chokladglasering
- 50 gsocker
- 40 gkakao
- 160 gmjölk 3%
- 50 gmörk choklad
- 3 ggelatin
Så lagar du
Kakbotten
1. Skär eller klipp bort en av långsidorna på mjölkpaketet och förslut sedan kortsidan.
2. Blanda kaksmulor med det smälta smöret och tryck ut massan i den långsidan som nu har blivit en botten.
3. Ställ allt i kylen.
Chokladfyllningen
1. Blanda yoghurt och socker till en jämn massa.
2. Lägg gelatinet i blöt.
3. Koka upp mjölken och slå den över chokladen, och låt det hela vila i två minuter.
4. Rör chokladblandningen slät. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem till chokladblandningen. Rör slätt.
5. Vänd ned 1/3 av yoghurtblandningen i chokladblandningen. Rör slätt.
6. Vänd ned resterande yoghurtblandning. Rör slätt.
7. Tag ur mjölkpaketet från kylen och häll ned yoghurt/chokladfyllningen i mjölkpaketet.
8. Ställ det hela i kylen (i minst 4 timmar) för att stelna.
Chokladglasering
1. Lägg gelatinet i blöt.
2. Koka upp mjölk, kakao och socker och låt det sedan koka i ca 1,5-2 minuter under omrörning.
3. Krama ur gelatinet och tillsätt det till mjölkblandning.
4. Sila blandningen genom en finmaskig sil och häll det över chokladen.
5. Rör allt slät. Låt glaseringen svalna till 35°C.
Montering
1. Tag ur tårtan ur formen värm glaseringen (om det behövs) till 35 grader och glasera tårtan.
2. Dekorera med t.ex. tempererad choklad i vackra former som på bilden, eller annan valfri dekoration och njut.
Tips
Att hänga yoghurt innebär att man låter den rinna av i ett kaffefilter, vilket gör yoghurten tjockare.