Chokladtårta

Chokladtårta

Ingredienser

12 - 14portioner

  • 150g
    smör, normalsaltat
  • 150g
    socker (ca 1 ¾ dl)
  • 150g
    mörk choklad, 65-70 %
  • 75g
    äggula (4 st)
  • 130g
    äggvita (4 st)

Chokladfyllning

  • 150g
    smör, normalsaltat
  • 90g
    florsocker (ca 1 ½ dl)
  • 150g
    mörk choklad 65-70 %
  • 75g
    äggula (4 st)
  • 130g
    äggvita (4 st)
  • 30g
    florsocker (ca ½ dl)

Chokladark

  • 50g
    mörk choklad

Så lagar du

Chokladbotten

1. Smält smör i en kastrull och rör i socker. Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25–30 grader.

2. Vispa upp äggvitan till en mjuk maräng och vänd ner i chokladsmeten. Fyll i smord springform (24 cm) och grädda i 150 grader varmluft i ca 50 min. Låt svalna, botten sjunker ner i mitten så att fyllningen får plats.

Chokladfyllning

3. Smält smör i en kastrull och rör i 90 g. florsocker. Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25–30 grader.

4. Vispa upp äggvitan med resterande florsocker (30 g) till en mjuk maräng och vänd ner i chokladsmeten.

5. Tryck till botten försiktigt så den får fina kanter och fyll på med chokladfyllningen och frys in tårtan.

6. Låt tina och dekorera (hållbar ca 8 veckor i frys och 4–5 dagar i kyl efter frysning).

Chokladark

7. Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark (t ex overheadfilm eller plastficka). Låt stelna i kyl och bryt bitar till kantdekor. Dekorera tårtan med choklad och bär och servera med vispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!