Chokladtårta De Lyx
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
Chokladmousse
- 100gäggula
- 45gsocker
- 45g= ca ½ vaniljstång
- 185ggrädde
- 75gmörk choklad
- 50gmjölkchoklad
- 40ghallonsylt
- 1sttårtbotten
- 1sttårtring
Chokladgelé
- 220gvatten
- 180gsocker
- 70gkakao
- 40gglukos
- 20gmörk choklad
- 150ggrädde
- 4stgelatinblad
Så lagar du
Chokladmousse
1. Koka en ½ dl vatten med sockret och vaniljen tills att det börjar bli tjockt som sirap.
2. Vispa äggulorna.
3. Vispa grädden, dock ej för hårt!
4. Smält chokladen i mikrovågsugnen (chokladen får inte bli för varm, 35° är bra).
5. Häll sakta i den varma sockerbladningen i äggulorna. Vispa hela tiden, ca 5 minuter.
6. Tillsätt den smälta chokladen i socker/äggsmeten, blanda väl.
7. Vänd ner den vispade grädden.
Montering av tårtan, steg 1 av 2
1. Placera hallonsylt på tårtbotten, täck botten ordenligt.
2. Ställ tårtringen på en slät plåt eller liknade som du får plats med i frysen. Placera tårtbotten i mitten av ringen, häll chokladmoussen i ringen.
3. Ställ in i frysen minst 4 timmar.
Chokladgelé
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
2. Koka upp vatten, glykos och socker. Sikta kakao, hacka chokladen och tillsätt den samt grädden.
3. Koka upp. Sänk värmen så att smeten sjuder. Vispa/rör så att smeten inte bränner i botten. Låt sjuda i ca 20 minuter på svag värme.
4. Ta upp gelatinet och krama ur vätskan. Rör ner gelatinet i chokladmassan, rör tills att gelantinet smält. Sila.
5. Kyl ner till 35° då har gelén rätt temperatur för att användas.
Montering av tårtan, steg 2 av 2
1. Ta ut tårtan från frysen, avlägsna tårtringen och ställ tårtan på en burk som har mindre diameter än vad tårtan har. Placera bakplåtspapper under burken.
2. Häll gelén över tårtan, häll fort med en svepande rörelse.
3. Placera tårtan på ett tårtfat, garnera med tex. hallon, physalis eller det du tycker om.
4. Nu är tårtan klar! Tårtan kräver för visso en del jobb men är mödan värd!