Chokladtryffeltårta

Chokladtryffeltårta

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig chokladtårta med smörkolatryffel och havssalt, en rik och frestande kombo. Likörgrädde till ger en extra smakbonus.

Ingredienser

10 - 12portioner

Botten

  • 150g
    smör, smält
  • 2 ½dl
    strösocker
  • 1dl
    kakao
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1nypa(or)
    salt

Chokladkolatryffel med havssalt

  • 1dl
    vispgrädde
  • 10st
    sega kolagodisar med chokladöverdrag, t ex dumle
  • 2msk
    smaksatt sprit eller likör, t ex rom (går att ersätta med vispgrädde)
  • 200g
    mörk choklad, hackad
  • 1nypa(or)
    flingsalt

Likörgrädde

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1msk
    likör (kaffe, choklad- eller nötsmak)

Garnityr

  • kakao, flingsalt eller hackade, salta nötter

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop samtliga ingredienser till bottnen.

2. Häll i en smord springform på cirka 25 cm och grädda på nedersta falsen cirka 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna.

3. Gör tryffel: Koka upp grädde och kola, rör tills det smälter. Dra kastrullen från plattan och rör ner likör, choklad och salt. Rör till en slät kräm, häll över kakan. Låt svalna och ställ i kyl.

4. Vispa grädden och rör ner likören. Strö önskat garnityr på tårtan, skär i bitar och servera med likörgrädde, eller spritsa grädden snyggt på tårtan.

Tips

Byt ut grädden mot vaniljglass eller fruktsallad som tillbehör om du vill.

Dela det här receptet med dina vänner!