Chokoladdroppar med plommonsylt

Chokladdroppar

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

Ljus chokladcrème

  • 125g
    ljus choklad
  • 2dl
    vispgrädde
  • ¾st
    gelatinblad

Plommonsylt

  • 125g
    plommon (sköljda och urkärnade)
  • 75g
    socker
  • ½st
    vaniljstång
  • ¼st
    citron
  • ¼dl
    vatten
  • 2st
    ladyfingers (skurna i tre delar vardera)
  • Minst 6st
    kraftiga plastremsor (4 cm x 18 cm). Tips: Använd ex. overheadblad eller plastficka. Lägg några extra droppar utöver de sex.

Chokladdroppar och chokladflarn

  • 300g
    mörk tempererad choklad

Så lagar du

Ljus chokladcrème

1. Lägg gelatinbladen i blöt i en halvliter kallt vatten i en halvtimme. Hacka chokladen fint och häll den i en skål.

2. Värm upp vispgrädden till kokpunkten men lyft bort den från plattan innan det börjar koka. Häll en tredjedel av den varma grädden över den finhackade chokladen. Rör om tills chokladen börjar smälta och det bildas en emulsion. Tillsätt lite grädde i taget under omrörning tills den är slut.

3. Vrid ut vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i  chokladgrädden. Rör ordentligt och sila crèmen i en ny skål.

4. Täck crèmen med plastfolie (gladpack) och låt den kallna i kylskåp. Låt den stå i minst tre timmar men helst tills nästa dag.

Plommonsylt

1. Hacka de sköljda och urkärnade plommonen grovt.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked socker så att fröna separeras.

3. Koka de grovhackade plommonen, ditt nylagade vaniljsocker, den urkärnade vaniljstången, socker, citronsaft och vatten på låg värme under cirka 15 minuter. Skumma av om det behövs.

4. Ställ sylten i kylskåp tills dropparna byggs upp.

Chokladdroppar

1. Ta fram plastremsorna, bakplåtspapper och en palettkniv. Se till så att du har en tom hylla i kylen, eftersom dropparna är ömtåliga.

2. Lägg ut bakplåtspappret på bordet och låt det vara underlag för hela processen. Hacka chokladen fint och värm upp hälften under vattenbad tills du når temperaturen 48 grader. Häll upp den andra hälften i en skål.

3. Häll upp 2/3 av den smälta chokladen i skålen med hackad choklad så att de smälter samman.  Tillsätt mer av den smälta chokladen tills de inte smälter samman.

4. Lägg ut plastremsorna på bakpappret. Stryk den flytande och tempererade chokladen i ett tjockt och jämnt lager på remsorna. När en minut har gått så lyfter du upp chokladremsorna – använd en grönsakskniv för att fånga upp hörnet så att du inte skadar chokladen. Vänta i några sekunder.

5. Forma en droppe av ändarna och håll fast ändarna tills de klistrar ihop och fastnar i varann. Fortsätt med fler och gör åtminstone två extra utöver de du ska ha. Låt dropparna kallna i kylskåp i cirka 15 minuter. Var försiktig!

6. Men en delikat hand frigör du dropparna från plastfolien och låter dem stå i ett kyligt rum. Sen fyller du dropparna med ladyfingers och den ljusa chokladcrèmen. Laga chokladen direkt nu när chokladen är tempererad.

Chokladflarn

1. Lägg bakplåtspapper på bordet.  Fyll den tempererade chokladen i en strut som du kan göra av exempelvis bakplåtspapper. Sätt minimum 8 små klickar av den flytande, tempererade chokladen på bakplåtspappret. Se till att de inte hamnar kloss, ha lite mellanrum.

Dra ditt rena pekfinger och från botten till toppen och från höger till vänster på flarnet. Upprepa åtminstone fyra gånger till.

2. Låt de färdiga chokladflarnen kallna i kylskåp i cirka 15 minuter (eller tills de går att ta bort från bakplåtspappret). Låt flarnen stå i ett kallt rum eller kylskåp tills de ska användas.

Uppläggning

1. Gör i ordning fyra tallrikar och ställ ner chokladdropparna försiktigt. Försiktigt!

2. Sila ett par matskedar av sylten så att det blir lite som plommonsirap. Doppa små stycken av ladyfingers ganska snabbt och lägg dem direkt i chokladdropparna.

3. Ta fram den kylda  chokladcrèmen och vispa den luftig med handmixer. Fördela crèmen försiktigt i chokladdropparna (det är lättast att använda en spritspåse).

4. Stryk crèmen helt plan med en palettkniv. Stoppa ned chokladflarnen i crèmen och låt stå o kylskåp tills du serverar med kall plommonsylt.

Dela det här receptet med dina vänner!