Choucroute garnie, surkålsgryta med kassler

Choucroute garnie (surkålsgryta)

Publicerat:

Tillagningstid:

Den berömda surkålsgrytan från Alsace med kassler är underbar vintermat, lika god för humöret som för kroppen. Koktiden är lång men grytan går bra att förbereda och värma på vid serveringen.

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 800g
    surkål
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    äpple
  • 2-3msk
    smör
  • 200g
    rimmat sidfläsk i bit
  • 2st
    lagerblad
  • 1tsk
    kummin
  • 5-6st
    enbär
  • 2krm
    nymalen svartpeppar
  • 5dl
    torrt vitt vin, gärna riesling
  • 1dl
    vatten
  • 1st
    grönsaksbuljongtärning
  • 200g
    rökt sidfläsk i bit
  • 300g
    kassler
  • 400-500g
    bratwurst eller annan god korv

Till servering

  • finhackad persilja
  • stark fransk senap
  • ev. kokt potatis

Så lagar du

1. Skölj surkålen i kallt vatten i durkslag, låt rinna av väl. Strimla löken, skala, kärna ur och klyfta äpplet. Fräs lök och äpple i smöret under omrörning ca 3 min.

2. Häll ner kål, lagerblad, kummin, enbär, peppar, vin, vatten och smulad buljongtärning. Tryck ner den rimmade fläskbiten till mitten av kålen. Sjud grytan under lock ca 1 timme, späd ev med mer vatten.

3. Lägg ner rökt fläsk, sjud 10-15 min till. Tillsätt kassler och korv, sjud ytterligare 15 min. Ta upp kött och korv, skiva köttet och dela korvarna. Lägg tillbaka i grytan, strö över persilja och servera med senap och ev potatis. Eller lägg upp surkålen på ett stort fat och fördela köttet över.

Dela det här receptet med dina vänner!