Choucroute garnie, surkålsgryta med kassler

Tillagningstid:

Choucroute garnie (surkålsgryta)

Publicerat:

Tillagningstid:

Den berömda surkålsgrytan från Alsace med kassler är underbar vintermat, lika god för humöret som för kroppen. Koktiden är lång men grytan går bra att förbereda och värma på vid serveringen.

Ingredienser

4–5 portioner

  • 800 g
    surkål
  • 1 st
    gul lök
  • 1 st
    äpple
  • 2-3 msk
    smör
  • 200 g
    rimmat sidfläsk i bit
  • 2 st
    lagerblad
  • 1 tsk
    kummin
  • 5-6 st
    enbär
  • 2 krm
    nymalen svartpeppar
  • 5 dl
    torrt vitt vin, gärna riesling
  • 1 dl
    vatten
  • 1 st
    grönsaksbuljongtärning
  • 200 g
    rökt sidfläsk i bit
  • 300 g
    kassler
  • 400-500 g
    bratwurst eller annan god korv

Till servering

  • finhackad persilja
  • stark fransk senap
  • ev. kokt potatis

Så lagar du