Chutney på gröna tomater

Chutney på gröna tomater.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tomater som aldrig mognar är också mat. Sylta de gröna tomaterna och gör en härlig chutney. Passar bra till middagen eller till en god ost.

Ingredienser

  • 8-10
    stora tomater
  • 2
    lökar
  • 2
    äpplen
  • 1msk
    olivolja
  • 50g
    vitt socker
  • 50g
    brunt socker
  • 2msk
    honung
  • 1tsk
    vaniljsocker eller en halv urskrapad vaniljstång
  • 1msk
    senapsfrön
  • 1
    grön chili (valfritt)
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • vatten

Så lagar du

  1. Dela de gröna tomaterna i grova bitar.
  2. Skala lök och äpplen och skär i bitar, tillsätt olivolja i en kastrull och stek tomater, lök och äpplebitar på låg värme i några minuter.
  3. Tillsätt sedan socker, honung, vaniljssocker, senapsfrön och stek i några minuter. Tillsätt sedan vitvinäger och täck allt med vatten.
  4. Låt det koka på låg värme tills blandningen har blivit tjock och välsmakande. Smaka på chili om du vill.
  5. Sterilisera syltburkar och lock. Lägg sedan din chutney i de rena, varma burkarna och sätt på locket omedelbart. Vänd burkarna upp och ner på bänken för att svalna.
  6. Förvara på en mörk och sval plats.

Tips

Grön tomatchutney passar bra med vit getost (chèvre) och blåost. Det kan också varieras genom att tillsätta lite gul curry och russin och serveras med indisk mat.

Chutney kan lagras under lång tid.

Dela det här receptet med dina vänner!