Ciderkokt pumpa

Ciderkokt pumpa

Publicerat:

Tillagningstid:

Tillagad pumpa har en underbar silkeslen textur och gör sig alldeles perfekt i ett mos eller en puré, här kommer smakerna från äpple och brynt och smör som också är perfekta som smakkombinationer till fläskkött och passar fint om hösten. Varför inte till Halloween till exempel!

Ingredienser

4portioner

  • 2
    gula lökar
  • 2-3
    vitlöksklyftor
  • 2
    små eller 1 stor butternutpumpa
  • 1
    flaska riktigt torr cider
  • 1tsk
    salt
  • 2-3msk
    smetana eller creme fraiche
  • skal från 1 citron
  • 200g
    smör
  • 1knippa(or)
    salvia

Så lagar du

  1. Skala och skär pumpa i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Stek vitlök och lök i lite olivolja. Tillsätt pumpatärningarna och stek någon minut. Täck med cider och vatten om det behövs. Salta och låt sjuda tills pumpan är mjuk. Häll av men spara kokvattnet.
  3. Bryn smör tills det är ljusbrunt och skummigt. Lägg i salviablad.
  4. Mixa pumpan med lite kokvatten och smetana och mixa sedan ner en tredjedel av det brynta smöret (spara salvian och resten av smöret för servering) Smaka av med salt och citronzest.

Dela det här receptet med dina vänner!