Citron- och lakritspaj

Citron- och lakritspaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Citron och lakrits är ett klassiskt smakpar.

Ingredienser

Sockerdeg 1

  • 100g
    normalsaltat smör, rumstempererat
  • 100g
    florsocker
  • 200g
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 1krm
    salt

Sockerdeg 2

  • 150g
    normalsaltat smör, rumstempererat
  • 60g
    florsocker
  • 1st
    ägg
  • 60g
    finriven mandel (mandelpulver)
  • 1krm
    salt
  • 250g
    vetemjöl
  • lite riven muskotnöt

Citronkräm (Lemon curd)

  • 3g
    gelatinblad
  • 100g
    strösocker (1)
  • 4st
    ägg
  • 115g
    pressad citronsaft
  • 1st
    citron, det gula skalet
  • 100g
    strösocker (2)
  • 150g
    osaltat smör, rumstempererat

Lakritsmaräng

  • 190g
    äggvita
  • 100g
    vatten
  • 220g
    strösocker
  • 1msk
    lakritspulver

Så lagar du

Sockerdeg

Deg 1 blir ca 550 g deg och är antagligen lite för mycket för en pajform, men den överblivna degen går utmärkt att bevara i kyl ca 2 veckor eller frysa in. Det går också alldeles utmärkt att sticka ut små rund kakor och grädda dem på 175 grader tills de fått lite färg.

Detsamma gäller för deg 2, men receptet ger ca 600 g deg. Deg 2 är utmärkt att använda när man vill att degen ska ”stanna kvar” på kanterna av en form med brant vinkel.

1. Välj recept på deg 1 eller 2. Blanda ihop ingredienserna till en slät deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 2 timmar.

2. Kavla ut den önskade deg mängden och fodra en pajform. Hacka små hål med en gaffel i botten på degen (detta för at undvika bubblor när degen gräddas).  Ställ den fodrade ogräddade pajformen i frysen ca 20 minuter.

3. Grädda pajformen på 210 grader (direkt från frysen). Grädda tills formen fått lite färg ca 5-7 minuter. Behöver den mer färg så förläng gräddningstiden, men se upp så att degen inte bränns (det går fort på slutet).

Citronkräm (Lemon curd)

Citronkrämen förvaras bäst i kylen och kan förvaras i ca 2 veckor. Krämen går utmärkt att värma på i t.ex. mikrovågsugn om man vill ha den flytande.

1. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i ca 10 minuter.

2. Vispa ägg och strösocker (1) vitt och luftigt.

3. Koka upp strösocker (2), citronsaft och citronskal.

4. Häll den varma blandningen över den uppvispade strösocker och äggblandningen. Blanda ordentligt med visp.

5. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader.  Häll över krämen i en rostfri bunke och låt den svalna till ca 60 grader. Krama vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem i krämen. Rör om tills krämen blir slät.

6. Tag en stavmixer och mixa ner smöret i smeten tills den blir slät och inga klumpar finns.

7. Häll i citronkrämen i pajbotten.

Lakrits maräng

1. Häll äggvitorna i en torr och ren bunke.

2. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen nått 110 grader börja vispa äggvitan. Häll i sockerlagen när den nått 121 grader i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter.

3. Sänk hastigheten och tillsätt lakrits och vispa tills marängen svalnat.

4. Spritsa eller bred ut marängen över citronkrämen och bränn den med en gasolbrännare.

Dela det här receptet med dina vänner!