Citron- och timjansrostad blomkål, veracuzanasalsa, burrata och dukkah i pitabröd

Citron- och timjansrostad blomkål

Ingredienser

4portioner

Dukkah på rostad majs

  • 1msk
    rostade sesamfrön
  • salt
  • 1msk
    korianderfrön
  • ½msk
    spiskummin
  • 2msk
    rostade majskorn
  • ½msk
    svartpeppar
  • ½msk
    mald kanel
  • ½msk
    timjan
  • ½msk
    mynta
  • 1tsk
    salt

Veracruzanasalsa med tomat och oliver

  • 1
    lök, skalad och finhackad
  • 3
    vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 1burk(ar)
    hela tomater
  • 1
    grönsaksbuljongtärning
  • ½dl
    finhackade gröna oliver
  • 2msk
    hackade jalapenos
  • 2msk
    grovt hackad kapris
  • 1
    finrivet skal och saft av en citron
  • 3-4msk
    olivolja
  • 2msk
    hackad persilja
  • 2msk
    hackad koriander
  • 1
    nypa socker
  • salt

Citrondressing

  • 1
    citron, finrivet skal och saft
  • 2msk
    flytande honung
  • ¾dl
    olivolja

Rostad blomkål

  • 1-2
    fasta blomkålshuvuden
  • torkad timjan
  • salt
  • mald svartpeppar

Blomkålskräm

  • resten av blomkålsbitar som blir över
  • 1
    vitlöksklyfta, skalad
  • 1
    grönsaksbuljongtärning
  • 25-50g
    smör (mängd beror på hur mycket blomkålsbitar som blir över)
  • ½
    citron, finrivet skal och saft

Övrigt

  • 2
    burrata
  • parmesan
  • kryddgrönt, t ex persilja, mynta och koriander
  • pitabröd (se relaterat recept)

Så lagar du

Dukkah på rostad majs

  1. Rosta alla kryddorna i torr panna.
  2. Låt allt svalna något, blanda i salt och mixa några gånger på puls i matberedare tills blandningen blivit till ett grovt pulver.
  3. Häll blandningen i torr glasburk.
  4. Dukkah kan förvaras torrt, mörkt och svalt i flera månader.

Veracruzanasalsa med tomat och oliver

  1. Häll olivolja i en vid panna och hetta upp något.
  2. Fräs lök och vitlök i pannan och tillsätt tomater.
  3. Tillsätt oliver, jalapenos, kapris och citron.
  4. Låt puttra ihop i ca 5 min.
  5. Smaksätt med en nypa socker och salta efter smak.
  6. Vänd i persilja och koriander vid servering.

Citrondressing

  1. Lägg alla ingredienser i en burk.
  2. Sätt på ett lock och skaka burken.

Rostad blomkål

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skär blomkålen i 1 cm skivor (spara det som blir över till blomkålskräm).
  2. Lägg blomkålen på plåt med bakplåtspapper.
  3. Pensla med citrondressing, salta, peppra och krydda runt om.
  4. Rosta/baka i ugnen i ca 20-25 min.

Blomkålskräm

  1. Grovhacka blomkål. Lägg blomkål, buljongtärning och vitlök i en kastrull och koka den mjuk i lite vatten (ca 1-2 dl beroende av hur mycket blomkål som blir över).
  2. Häll den mjuka blomkålen, tillsammans med spad och smör i matberedare eller kannmixer.
  3. Smaksätt med citron och mixa till en slät kräm.

Montering

  1. Lägg blomkålskräm och blomkål i botten på en tallrik. Toppa med salsa.
  2. Lägg på en halv burrata och ringla över citrondressing.
  3. Strö på dukkah, riv över parmesan och garnera med kryddgrönt.
  4. Severa med varmt pitabröd.

Dela det här receptet med dina vänner!