Citronbakad medelhavskyckling med 40 vitlöksklyftor
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1kgca, kycklingdelar t ex klubbor
- 2-3bakpotatisar
- 40vitlöksklyftor med skal (2 hela vitlökar)
- 12gröna oliver med kärna
Marinad:
- färskpressad saft av 2-3 citroner (ca 1,5 dl)
- 1-2dlvatten
- 3mskolivolja
- finstrimlat skal av 1 vältvättad citron
- 4-5rosmarinkvistar, klippta i små bitar
- 0,5tsksalt
- 2krmsvartpeppar
Till servering:
- Yoghurt, gott bröd
Så lagar du
1. Börja med marinaden. Blanda citronsaft, vatten, olja, citronskal, rosmarin, salt och peppar i en ugnssäker form. Vänd kycklingbitarna runt om i marinaden.
2. Skala och dela potatisen i bitar (kycklingen marineras under tiden). Blanda potatisbitarna, de hela vitlöksklyftorna och oliverna med kycklingen. Sätt ugnen på 200º. Sätt formen i nedre delen av ugnen och baka 50-60 min. Rör om 2-3 gånger under tiden.
3. Servera med yoghurt och gott bröd.
Kycklingdelar tillagade i ugn blir saftiga och möra. Häll över en god marinad och ugnsbaka tillsammans med vitlöksklyftor, örter, bakpotatis och oliver. Suverän allt i ett rätt!