Citrondoftande blomkålspizza

pizza på träbräda

Publicerat:

Tillagningstid:

Pizzabotten på blomkål? Det funkar faktiskt! Dessutom är den helt glutenfri. Toppa pizzan med fräscha grönsaker och riven citron.

Ingredienser

4portioner

Pizzabotten

  • 600g
    blomkål (1 mellanstor)
  • 3st
    ägg
  • 100g
    mandelmjöl (2 dl)
  • 50g
    riven lagrad hårdost (1 dl)
  • ½st
    ekologisk citron, det rivna skalet
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 1tsk
    salt

Fyllning

  • 1dl
    tomatsås
  • 1st
    squash
  • 1st
    morot
  • 1st
    polkabeta
  • 2dl
    riven ost
  • 1dl
    svarta oliver
  • 1st
    liten påse blandad sallad
  • olivolja
  • ½st
    ekologisk citron, det rivna skalet

Valfri topping

  • färska basilikablad
  • 8skiva(or)
    serranoskinka
  • ½
    ekologisk citron, det rivna skalet

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 180°. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg i matberedare med kniv. Mixa till små bitar, ungefär lika stora som riskorn.

2. Blanda den mixade blomkålen med resterande ingredienser till botten.

3. Dela degen i två delar, tryck ut till stora pizzabottnar på oljat bakplåtspapper på plåt. Det är viktigt att pappret är oljat för att enkelt kunna lossa pizzan från pappret.

4. Förgrädda botten tills den börjar få färg – det tar ca 25 minuter mitt i ugnen. Förbered fyllningen under tiden. Hyvla squash, betor och morot i tunna skivor med hjälp av osthyvel, matberedare eller mandolin. Blanda skivorna med lite rivet citronskal, salt och olivolja.

5. Montera pizzan: bred tomatsås på botten, lägg på grönsakerna, ost och oliver.

6. Grädda igen tills osten smält, ca 10 minuter. Toppa med sallad, basilikablad, skinka, rivet citronskal och olivolja.

Dela det här receptet med dina vänner!