Citrondoftande grekiska färsbiffar med fetaost & tsatsiki

Biffar citron och tsatsiki ovanpå en turkos tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

De här gyllene färsbiffarna doftar härligt av citron och örter. Fetaosten ger krämighet och sälta, tsatsiki balanserar med krispig gurka och syra från yoghurten. Du väljer själv vad du vill servera till, kanske en bit varmt vitlöksbröd, klyftpotatis, bulgur eller potatismos? Rätten är vegetarisk och om du vill göra den vegansk går det fint att byta ut råvarorna till växtbaserade.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    vegetarisk formbar färs, upptinad
  • 1dl
    havregryn
  • 1dl
    grädde, valfri sort
  • 1st
    gul lök, riven eller hackad
  • 2tsk
    fransk senap
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 2tsk
    balsamico
  • 2tsk
    mörk soja
  • 1dl
    örter till exempel persilja, timjan, oregano fryst eller färsk, hackad
  • 100g
    fetaost
  • 1st
    citron, det gula av skalet rivet
  • smör till stekning

Till servering: Klyftpotatis eller potatismos

    Tsatsiki:

    • 1st
      gurka, tärnad
    • 3dl
      grekisk yoghurt
    • 2msk
      dill, hackad
    • salt, vitpeppar

    Grön grönsakswok:

    • 1st
      röd lök, strimlad
    • 600g
      gröna grönsaker, frysta tex broccoli, avokado, edamamebönor
    • 1msk
      sesamfrön
    • olja till stekning
    • Smaksättning: Välj det du gillar till exempel soja, sambal, vitlök, ingefära, pressad citron

    Så lagar du

    1. Förbered ditt önskade tillbehör till exempel koka potatis så tillagas det under tiden du fixar biffarna. 
    2. Blanda havregryn och grädde, låt stå 5-10 minuter. Blanda ner resterande ingredienser till färsen och låt smeten vila medans du blandar tsatsiki.
    3. Blanda samtliga ingredienser till tsatsiki, smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen.
    4. Forma 8 biffar av färsen, stek dem gyllene i smör. 
    5. Woka röd lök och grönsaker i het olja, smaka av.
    6. Slutför ditt valda tillbehör.
    7. Servera biffarna med grönsakswok, tsatsiki och ditt valda tillbehör.

    Dela det här receptet med dina vänner!