Citrondoftande grönkålspaj med saffransaioli

Citrondoftande grönkålspaj med saffransaioli

Publicerat:

Tillagningstid:

Härligt krispiga kanter och krämig fyllning, citronen ger en härlig smakbrytning till den mustiga kålen. Du väljer vilken ost du föredrar, här funkar alla ostar! Perfekt om du har smårester i kylen, riv ner och blanda! /Susanne

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 8
    blad filodeg
  • 50g
    smör, smält

Fyllning

  • 400g
    grönkål
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    röd lök
  • 200g
    naturell färskost
  • 3st
    ägg
  • 1dl
    grädde (valfri fetthalt)
  • 1st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 200g
    lagrad hårdost, riven
  • 1tsk
    salt
  • 0,5tsk
    vitpeppar
  • 1tsk
    chiliflakes (eller annan chiliprodukt)
  • smör till stekning

Topping

  • lingon eller granatäpplekärnor

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme.

  2. Fräs grönkålen mjuk i smör, smaka av med salt, vitlök och chiliflakes.

  3. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform. Pensla kanterna med smör.

  4. Pensla filodegen med smör och lägg ner ark för ark i formen så att det blir en jämn botten med skrynkliga kanter.

  5. Lägg kålen i formen, strö på ost.

  6. Vispa ihop färskost, ägg, grädde, citronskal, salt och peppar.  Häll i formen.

  7. Grädda i ugnens nedersta del, titta till efter 25 minuter, om den blivit gyllene redan så täck med aluminiumfolie och grädda tills äggstanningen är fast, ca 10 minuter till. Låt svalna något.

  8. Toppa med lingon eller granatäpplekärnor.

 

Tips: Servera med saffransaioli, blanda 2 dl crème fraiche med en nypa saffran, 1 pressad vitlöksklyfta och en nypa salt.

Dela det här receptet med dina vänner!