Citrondoftande minipajer med ost och broccoli
Tillagningstid:
Publicerat:
2013-03-15Tillagningstid:
Goda och fina att servera. Ost och oliver ger sälta, citronskalet fräschhet.
Ingredienser
20 portioner
Pajdeg
- 2 dlvetemjöl
- 1,5 dldinkelmjöl
- 1/2 dlsesamfrön+½ dl till garnering
- 75 gkallt smör, i bitar
- ½ tsksalt
- 1 dlcrème fraiche
- 1 mskkallt vatten
Fyllning
- 250 gfärsk broccoli
- 3 stägg
- 2 dlcrème fraiche
- 2 stvitlöksklyftor, pressade
- 200 glagrad hårdost, riven
- 2 stekologiska citroner, det gula av skalet rivet
- 2 dlsvarta oliver, urkärnade
Så lagar du
Du behöver: 20 små pajformar eller mazarinformar, 4–5 cm
Degen:
1. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg.
2. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut på mjölat bakbord, cirka 5 mm tjock.
3. Ta ut cirka 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter. Gör fyllningen under tiden:
Fyllningen:
1. Skär broccoli i små bitar. Koka dem 1 minut i saltat vatten. Häll av, spola med kallt vatten och låt de rinna av väl eller torka torra med hushållspapper.
2. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vitlök. Sätt ugnen på 225 grader. Fyll pajskalen med broccoli, ost, citronskal och oliver.
3. Häll äggstanningen ovanpå, strö på sesamfrön och grädda i nedre delen av ugnen 15–20 minuter. De är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.