Citrondoftande paj med squash och Västerbottensost

Citrondoftande paj med squash och Västerbottensost

Publicerat:

Tillagningstid:

Mör, spröd pajdeg fylld med krämig ost, squash och citron. Perfekt paj för alla vårens och sommarens luncher och middagar. Jag brukar variera och baka den på dinkel, vilket går jättebra, det blir lite mer smakrikt. Servera gärna pajen med en god sallad.

Ingredienser

4portioner

Pajdeg

  • 150g
    smör, kallt i bitar
  • 250g
    vetemjöl (alt siktat dinkel)
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1st
    ägg

Fyllning

  • 100g
    färskost
  • 1st
    citron, det gula av skalet rivet
  • 150g
    Västerbottensost, riven
  • 1st
    medelstor grön eller gul squash
  • 1st
    vitlöksklyfta, riven
  • 2msk
    olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • rosmarin eller timjan
  • 1st
    ägg till pensling

Så lagar du

  1. Mixa smör och mjöl i matberedare, tillsätt salt och ägg, mixa/pulsa tills degen just tar ihop.
  2. Forma en degplatta, lägg i en plastpåse i kylen minst 10 minuter. Och om du har bråttom så funkar det att kavla ut direkt också, möjligen kan den då spricka lite i kanterna när du viker dem. 
  3. Ta fram degplattan, låt den bli mjukare/kavlingsbar i rumstemperatur.
  4. Blanda färskost, citronskal och hälften av Västerbottensosten, smaka av med salt och peppar.
  5. Hyvla squashen i tunna skivor, ringla på olja och smaksätt med vitlök, salt, peppar och ev timjan/rosmarin.
  6. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, 175 grader varmluft.
  7. Kavla ut degen till en rund platta på ett bakpapper, ca 30 cm. Pudra på mjöl om det behövs, ett annat knep är att kavla degen mellan två bakpapper.
  8. Bred oströran på degplattan, men lämna 2-3 cm vid kanterna.
  9. Lägg på squashskivor ovanpå oströran i ett vackert mönster.
  10. Vik upp degkanterna och pensla dem med ägg.
  11. Toppa med resterande ost.
  12. Grädda mitt i ugnen tills färgen är vackert gyllene, det tar ca 30 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!