Citronkladdkaka med blåbär

Citronkladdkaka med blåbär.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här citronkladdisen är ju helt galet god! Garnerad med vispad grädde, blåbär och blåklint passar den också som en lyxig tårta. Citron och blåbär är verkligen en grym kombo!

Ingredienser

16portioner

Citronkladdkakan

  • 200g
    smör
  • 4
    citroner, zesten
  • ¾dl
    citronjuice, 75 g
  • dl
    strösocker, 225 g
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 3
    ägg
  • 2dl
    vetemjöl, 120g

Garnering

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1-2ask(ar)
    färska blåbär
  • blåklint, om man vill

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme.

2. Klä botten på en springform med löstagbar kant, ca 24 cm, med bakplåtspapper.

3. Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna.

4. Skölj citronerna noga, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan i bunken och blanda ihop tills det precis gått ihop. Alltså inte vispa eller överarbeta smeten.

5. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna i formen och ställ sen i kylen, helst över natten så den blir lite seg.

6. Vispa grädde till lättvispad. Bred ut grädden ut över kakan och strö över blåbär och eventuellt blåklint. Servera och njut!

Tips!

Vill du ha en helt rak och jämn kladdkaka så vänd på kladdkakan så botten får bli toppen, perfekt att spritsa på. Detta är en riktigt maffig kladdis så en liten bit räcker helt klart!

Dela det här receptet med dina vänner!